Ledare

Putins massaker på Aleppos befolkning

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sjuåriga Bana Alabed har gett den lidande civilbefolkningen i Aleppo ett ansikte.
Sjuåriga Bana Alabed har gett den lidande civilbefolkningen i Aleppo ett ansikte.

LEDARE

I tisdags kom nya rapporter om hur den syriska armén och Ryssland massakrerar kvinnor och barn i Aleppo. Det har beskrivits som rena blodbadet.

Slaget om Aleppo går mot sitt slut, men fortfarande beräknas cirka 50 000 civila vara instängda i en total mardröm.

En av dem är sjuåriga Bana Alabed som Aftonbladets ledarsida tidigare har skrivit om. Hon har beskrivits som en Anne Frank för Syrien-kriget.

Mer än 200 000 har följt Banas och hennes mamma Fatemhas twitterkonto, där de skrivit om sina liv och lidanden under hösten när våldet har trappats upp i östra Aleppo.

Gett Aleppos lidande befolkning ett ansikte

Banas mamma har – mitt i de förtvivlade uppmaningarna till världssamfundet om att evakuera barnen från Aleppo och beskrivningar av hur det egna hemmet blivit bombarderat – twittrat om hur dottern stolt har tappat två mjölktänder.

Den sjuåriga flickan har gett den plågade civilbefolkningen ett ansikte.

Landets näst största stad har sedan krigets början varit centrum för den politiska oppositionen i landet. I mer än fyra år har Aleppo i princip varit delat, regeringen har styrt den västra sidan och rebellerna den östra.

Kriget utlöstes 2011 efter jasminrevolutionens stora folkliga protester mot Bashar al-Assad och Baathpartiet. Folket krävde demokratiska reformer och mänskliga rättigheter.

Sedan dess uppskattas 300 000 syrier ha dödats och drygt halva befolkningen befinner sig på flykt.

Revolutionen besegrad

Många som deltog i protesterna har tvingats fly landet. Men de som stannat kvar har haft en fristad i östra Aleppo.

Fram till i höstas.

Den syriska armén har med iransk-stödda militärer och – framför allt – ryskt flygvapen tvingat rebellerna till reträtt.

Förlusten av Aleppo innebär att rebellerna inte längre kontrollerar någon del av Syriens större städer. Kriget är inte slut i och med detta, men revolutionen är förmodligen besegrad.

Bashar al-Assad och Vladimir Putin har börjat känna segervittring.

Ryssland förlamar världssamfundet

Så sent som i förra veckan satte Ryssland stopp för en vapenvila i Aleppo. Med sitt veto i FN:s säkerhetsråd lyckas de förlama hela världssamfundet.

I går kom ett nytt löfte om eldupphör och att det ska börja gälla i dag från fem på morgonen. Om parterna kommer att leva upp till avtalet är oklart när den här artikeln skrivs.

I sin senaste tweet i går skriver Bana Alabed: "Jag heter Bana, jag är sju år gammal. Jag talar till världen live från östra Aleppo. Det här är min sista stund att antingen leva eller dö".

Ungefär samtidigt gjorde FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-moon ett uddlöst uttalande om att situationen i Aleppo är "alarmerande". Tragiskt nog beskriver det rätt väl hur handfallen världen är i dagsläget.

Därför vill Putin utplåna Aleppo
Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Syrien

Aleppo

Vladimir Putin

Bashar al-Assad