Mejla

Ingvar Persson

Palestinierna blir Trumps sista offer

Israels planer på annektering hånar internationell rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: URBAN ANDERSSON

Palestinierna blev Donad Trumps första offer. Det skrev Aftonbladets ledarsida redan i januari 2017, bara dagar efter installationen. Nu när det i bästa fall återstår månader innan en ny administration tar över kan vi konstatera att palestinierna också kan bli några av de sista offren för den amerikanska presidenten.

Israel, som till sist har en regering, kan redan näste vecka gå vidare med att annektera stora delar av Västbanken. Åtgärden ligger i linje med den så kallade "fredsplan" som Trumps svärson Jared Kushner hittat på. Däremot strider den förstås på alla sätt mot internationell lag.

När Ryssland annekterade Krim protesterade världen. Det finns ingen anledning att behandla Israel annorlunda.

1000 namn mot annektering

Över 1000 europeiska parlamentariker har skrivit på ett upprop mot annekteringen. Många toppolitiker finns bland undertecknarna. Upphovsmannen, den israeliska politikern och tidigare talmannan Avraham Burg, beskriver planerna som ett politiskt och diplomatiskt övergrepp.

Det kan vara dödsstöten för den enda fred som skulle kunna vara möjlig, alltså två oberoende och livskraftiga stater.

I Sverige har representanter för alla partier utom tre skrivit under uppropet. Varken moderater, kristdemokrater eller sverigedemokrater vill protestera när Israel kränker internationell rätt.

Om Israel gör allvar av annekteringen måste Europa göra mer än att protestera.

Viktig handelspartner

EU är Israels främsta handelspartner. Om Storbritannien räknas in går en tredjedel av exporten till unionen, Handel med jordbruksprodukter och överföring av data sker på fördelaktiga villkor. Nya avtal om handel och samarbete fortsätter att tecknas.

EU-fonder är med och betalar israelisk forskning och den europeiska investeringsfonden stödjer israelisk industri. Importen av produkter från olagliga bosättningar på ockuperad mark är många gånger större än importen från palestinier i samma områden.

Så där skulle vi kunna fortsätta. Diplomatiskt protesterar Europa mot att Israel bryter internationella lagar. I de flesta andra sammanhang kan landet räkna med att behandlas som en partner med omfattande privilegier.

Annekteringen av Västbanken är ingen ny idé. Den extrema högern i Israel har haft den på dagordningen länge. För omvärlden och för många i Israel har den dock varit en röd linje, både för relationen med omvärlden och för synen på den israeliska staten.

Nu tänker Benjamin Netanyahu passera den gränsen. Det måste få konsekvenser.

LÄS VIDARE

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.