Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

SD blåljuger för väljarna

Lovar en sak – röstar tvärtemot i Europaparlamentet

Jimmie Åkesson med Kristina Winberg och Peter Lundgren efter EU-valet 2014.

I fem år har Kristina Winberg och Peter Lundgren representerat Sverigedemokraterna i EU-parlamentet. Deras främsta vallöften inför förra EU-valet var krav på en folkomröstning om ett utträde ur EU, minskade anslag till EU, stärkt gränsskydd och slut på lönedumpning.
Väl i parlamentet har Winberg och Lundgren gjort tvärtemot. Särskilt Peter Lundgren, som påfallande ofta lyfter fram sin bakgrund som lastbilschaufför, har satsat sin politiska heder på att förbättra villkoren för sina gamla kollegor.
Men sedan han började kvittera ut en parlamentarikerlön på över 70 000 kronor i månaden har han konsekvent röstat för försämringar för transportarbetare.

Ny rapport avslöjar SD:s kluvna tunga

Kortare körtider, längre raster och rätt till annan sovplats än hytten på helger. Allt har fått tummen ned av Lundgren.
Kristina Winberg har i sin tur suttit i utskottet med ansvar för migrationspolitiken. Där har hon röstat nej till i princip allt som skulle leda till ett fungerande mottagningssystem och en omfördelning av flyktingar.

Allt detta står i en ny rapport från tankesmedjan Arena Idé, kort och gott döpt till "SD i EU". Rapportförfattaren Susanna Kierkegaard, välkänd för ledarsidans läsare, har gått igenom de två sverigedemokraternas aktiviteter i Europaparlamentet under den senaste mandatperioden.
Kierkegaard har två förklaringar till att SD genomgående har lovat en sak men röstat tvärtemot. Möjligen har de värderat sin EU-kritiska princip högre än annat. Kanske är det därför som de har röstat nej till roamingavtal (som gör att det inte längre kostar skjortan att surfa i ett annat EU-land), nej till skydd för visselblåsare och även nej till att hjälpa flyktingar i deras närområde.

Sällsynt arbetsskygga i parlamentet

En elakare analys, skriver rapportförfattaren, är att Winberg och Lundgren är slappa och har dålig koll. De har tryckt på fel knappar och inte orkat sätta sig in i frågorna.
Det senare skulle kunna stämma. Båda parlamentarikerna har utmärkt sig som sällsynt arbetsskygga. De har skrivit minst antal ändringsförslag och är de enda svenskar som nöjt sig med att engagera sig i ett enda utskott var.

Sammantaget är det svårt att påstå annat än att SD i EU har svikit sina väljare. En sak är i alla fall säker: Den som röstar på SD i EU har inte en susning om vad den får för politik tillbaka.