Mejla

Ingvar Persson

Nya industriorter måste få statens stöd Damberg

Små kommuner kan inte ta hela ansvaret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Northvolts fabrik i Västerås.
Northvolts fabrik i Västerås.

Listan börjar bli lång. Runt om i Sverige får kommunpolitiker glädjebesked om nya industrier. I Borlänge tänker Northvolt göra batterier. På Hisingen ska företaget etablera sig tillsammans med Volvo cars. I Mariestad vill lastbilstillverkaren Volvo bygga en fabrik för batterier.

Då har vi ändå inte talat om stålindustrin. LKAB ska göra järnsvamp i Gällivare. Masugnarna i Oxelösund och Luleå ska byggas om till elektrougnar. Och i Boden planeras för ett nytt stålverk. Det första som byggs i Europa på 50 år.

Andra industrier expanderar också, som Hitachi Energy i Ludvika och Västerås.

Symboliskt ortsnamn

Det finns ett ortsnamn som ändå är det första vi tänker på när det handlar om den nya industrialiseringen av Sverige, Skellefteå i Västerbotten. Det var här Northvolt beslutade lägga sin första fabrik för tillverkning av batterier. Orten blev symbolen för den framtidstron som präglar det producerande Sverige, i synnerhet i norr.

Utveckling betyder också utmaningar. När näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tillsatte en samordnare för batteriindustrins expansion pekade han på två flaskhalsar: tillgången till grön el och tillståndsprocesserna. Frågan är om inte den listan borde vara längre.

Svårt att hitta rätt människor

En av de största utmaningarna blir att hitta rätt människor att anställa. I det arbetet har kommunerna en huvudroll.

Tusentals nya industriarbeten betyder behov av fler nya bostäder. Det behövs kommunal service, som skolor och förskolor. Och ska industriorter utanför storstadsområdena locka människor måste det finnas både ett kulturutbud och kommunikationer till resten av Sverige.

Dagens Nyheter kunde nyligen berätta hur Skellefteå gjort för att få fram pengar till de nödvändiga investeringarna. Man har sålt delar av kommunens tillgångar, till exempel bostäder och kulturhuset Sara.

Hyresgäster i sitt eget hus

Skellefteås medborgare är numer hyresgäster i sitt eget kulturhus. I längden brukar det bli en dyr lösning.

Den svenska staten har vid olika tillfällen tvingats gå in och stötta kommuner i kris, till exempel med stöd för att riva bostäder. Frågan är nu om det inte behövs ett stöd för kommuner som behöver satsa för att kunna ta emot den nya gröna industrin.

Meningen kan ju inte vara att man ska tvingas sälja ut kommuninvånarnas tillgångar för att göra plats för batterier, grönt stål eller nya elnät.


Runt om i Sverige får kommunalpolitiker besked om nya industrietableringar. Det betyder nya jobb, men också utmaningar. Bostäder, skolor och annan kommunal service måste finnas på plats.

Borde staten ta ett större ansvar för att hjälpa orterna där Sveriges industriella framtid nu byggs?

I chatten diskuterade Ingvar Persson med läsarna.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter.

 • Ingvar Persson

  Hej Kick.

  Jag drar mig som sagt för att tala om glesbygd. Det stämmer varken på Skellefteå eller för den delen Karlskoga. Men det är sant att det som händer nu är en angelägenhet för hela landet.

 • Att förebygga är bättre och billigare än att reparera. Att statlig finansiera är bättre och billigare än att sälja offentlig egendom. Det är bara borgarna som föredrar privat ägande och de styr vår ekonomi även med en S regering. Det allmänna ställde upp med samhällsbyggnad för flytten till storstadsregionerna, nu är det glesbygdens tur.

  kick leijnse samhällsekonom
 • Ingvar Persson

  Hej Flexibel.

  Jag tillhör ju dem som ibland brukar kritisera stockholmsperspektivet i den offentliga debatten. Samtidigt ska man nog komma ihåg att också de större städerna bjuder på väldigt olika förutsättningar för sina invånare. Det är klart att det finns problem också i Stockholm eller Göteborg.

 • Godmorgon

  Självklart. Kommer nog ske också på ett eller annat sätt.

  Men utarmningen av det offentliga samhällsbärarna i mindre orter kommer nog aldrig återkomma så länge inte statsministern kommer från en glesbygd. Att få ha skola, sjukhus, polis , o dom övriga viktiga funktionerna i ett samhälle är fan ett minimum. Som stockholmare skäms jag över vårt överflöd av ALLT, när många orter i Sverige får använda hel dag för att ta del av det viktiga

  Flexibel 33
 • Ingvar Persson

  Hej Alexander.

  Man ska nog inte döma alla stockholmare utifrån den här chatten.

 • Det Norrlands-föraktet jag ser från vissa kommentatorer förvånar mig faktiskt. Själv är jag född och uppvuxen i Stockholm och nu bor i Skellefteå för arbete hos just Northvolt och har hört flertalet gånger hur de säger att det är lättare att få hit utbildad arbetskraft från världens alla hörn än att få hit stockholmare.. Nu börjar jag förstå varför.

  Alexander
 • Ingvar Persson

  Hej Eriksson.

  Jag skulle helst inte skriva det här, men kommer du ihåg att vi hade en statsminister som hävdade att industrin i Sverige var "basically gone?

  Dessutom investeras det ju faktiskt i de nya industrierna nu.

  I det här fallet lär det inte hjälpa att byta regering.

 • Tyvärr har vi en regering som inte förstår vikten av industrietableringar i små kommuner och därför inte stödjer dessa för landet så oerhört viktiga investeringar,med MP i regeringen blir det inget av företagsvänliga åtgärder utan man vill nog bromsa tillväxten för att sätta Sverige trettio år tillbaka i tiden och flumma med vindkraft och cykelleder, det är förödande att skåda dessa industrifientliga och extrema åsikter i en värld när Sverige är i stort behov av tillväxt och framåtanda, byt regering nu så vi kan andas hopp och tillförsikt i en konkurrensutsatt omvärld

  Eriksson
 • Ingvar Persson

  Hej Fredrik.

  Ja vad ska man säga. Det finns folk som tror att jorden är platt också.

 • Kommunerna borde sälja av alla sina tillgångar ändå. Ifall man avreglerar och avbeskattar så behövs inte ens någon kommunal eller statlig service, för marknaden kan förse den själv. Anledningen till att den inte gör det är för att den regleras och beskattas så hårt att den inte kan kliva in och förse servicen. Kommun och stat förser ingenting i förhållande till vad de kostar, vilket är resultatet av brist på konkurrens. Ifall man inte riskerar att konkurreras ut för att man i princip sitter skyddad med ett statligt monopol kan man komma undan med undermålig kvalité, vilket marknaden inte kan.

  Fredrik
 • Ingvar Persson

  Hej gg.

  Jag håller med dig. Industrialiseringen betyder jobb med hyggliga löner, exportinkomster och förhoppningsvis att omställningen till mindre fossilberoende kan skyndas på. Det borde vi alla vara glada över.

 • självklart de ska få stöd samtidigt så kommer många kommuner dra nytta av de etableringar som sker på dessa orter.

  gg1959
 • Ingvar Persson

  Hej Lars.

  Diskussionen om skatteutjämningssystemet lär fortsätta för alltid. Det är uppenbart att dagens ordning inte betyder att alla kan få samma service.

  Frågan om kommuner som växer snabbt när Sverige nu får en ny industrialiseringsvåg tror jag dock behöver uppmärksammas speciellt.

 • Hej Ingvar,

  Pengar finns inom skatteutjämningssystemet då Malmö vår tredje störst kommun & som ingår i en region med Bl a Köpenhamn som borde ha nordens bästa förutsättningar för att utgöra bästa arbetsmarknad.

  Rimligen ska då Malmö få tvärtemot idag vara en stor nettobetalare och att pengarna istället landar i norrlandskommuner i första hand. Dvd goda möjligheter för Skellefteå & Co att få pengar till bl infrastruktur.

  Lars
 • Ingvar Persson

  Hej Ann-Marie.

  Jo då, batterier till elbilar är laddningsbara. Det är själva poängen. Men du har rätt i att det kommer att behövas en struktur för att återvinna uttjänta batterier. Inte minst därför att råvarorna de görs av är en ändlig resurs.

 • Nej det tycker jag inte ! Jag tycker inte ens att vi ska ha dem ! Dessa batterier är farliga och då är det säkert inte så många som undrar vart de tar vägen när de är obrukbara ! De är ju inte laddningsbara! Kommer slängas i naturen av icke seriösa företag

  Ann-marie Andersson
 • Ingvar Persson

  Hej Jan.

  Nej det är inte det som avses. Det råder brist på allt från lastbilschaufförer till elingenjörer. Så kompetens kan vara en massa olika saker.

 • En fråga till det som skriver kommentarer

  Vad avses med kompetent personal?

  Nyutexaminerade 25 åringar med 25 års erfarenhet

  eller pappas pojkar med köpta betyg

  Jan Österberg
 • Ingvar Persson

  Hej Anna.

  Visst är det kul att det händer grejer, inte bara i Skellefteå utan på så många håll. Men jag håller med dig om att vi också måste våga tala om utmaningarna.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.