Mejla

Jonna Sima

Per Bolund har rätt: MP måste förändras eller dö

Tala mer om det gröna än om det blåbruna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi höll en pressträff inför partiets kongress på Slussen Hilton i Stockholm.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi höll en pressträff inför partiets kongress på Slussen Hilton i Stockholm.

Aldrig har väl Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi fått lika mycket uppmärksamhet som när de i olika debatter på sistone kallat den konservativa oppositionen för "blåbrun".

Det är för all del hedervärt att vissa partier fortfarande håller på sina principer gentemot Sverigedemokraterna. Men MP ska ju vara ett parti för miljön och klimatet, ändå är det nog få väljare som på rak arm kan säga vilken miljöpolitik de står för.

Inför MP:s digitala partikongress som startade idag hade partiets företrädare skrivit den obligatoriska debattartikeln på DN Debatt. Men inte heller den handlade direkt om miljö- eller klimatpolitik - utan om ökad ekonomisk jämlikhet.

Skev självbild

Miljöpartiet verkar lida av samma dysmorfofobiska problem som Liberalerna, det vill säga att bilden partierna har av sig själva inte riktigt lirar med verkligheten.

Liberaler tycker alltid att deras röst är skitviktig trots att de håller på att åka ur riksdagen, och Miljöpartiet verkar fortfarande leva efter Gustav Fridolins målbild att bli Sveriges tredje största parti. I båda fallen borde partierna snarare fila på sin egen särart och bli bäst på någon eller några få frågor som kan attrahera en stabil väljarbas på över fyra procent.

Per Bolund är förmodligen en av regeringens smartaste ministrar, han är alltid oerhört påläst och kvicktänkt. Tyvärr är det också till hans nackdel, vi vanliga dödliga hinner inte med i hans lite för snabbt rabblande retorik.

I sitt inledningsanförande på kongressen idag hade nog en vettig medarbetare sagt till honom att sänka tempot. Talet var en rätt skarp uppmaning till det egna partiet att tänka nytt. Förändra er eller dö, om man vill göra en mer drastisk tolkning.

Approprierar Sossarna

Bolund menar att partiet har blivit alltför exkluderande, de kan inte bara locka väljare som redan har solceller, en elbil och äter vegetariskt. I stället för att bara prata om klimatförändringarna som en mardröm vill partiledningen att man hellre ska tala om drömmar om det hållbara samhället. Eller det gröna Folkhemmet, som Bolund uttryckte det.

Det gröna Folkhemmet? Ska MP verkligen appropriera sina regeringskollegors ord och visioner? Då kan man ju lika gärna rösta på Socialdemokraterna.

Miljöpartiet har knappt ett år på sig att slipa på sin profil. Vi står mitt i en klimatkris, mänsklighetens värsta katastrofläge hittills. Coronapandemin är en piss i havet i jämförelse. Världen riskerar att överstiga 1,5-gradersmålet redan inom 20 år.

Mer grönt än blåbrunt

Enligt tidskriften Nature Climate Change som refereras i David Wallace-Wells i ämnet omistliga "Den obeboeliga planeten" – som Aftonbladet Kultur nu har bokcirkel om – kommer hisnande 150 miljoner fler människor dö enbart av luftföroreningar i en två grader varmare värld.

Miljöpartiet behövs alltså mer än någonsin. Något parti måste vid varje givet tillfälle tala om att det kommer att kosta betydligt mer att inte ställa om än om vi fortsätter på samma sätt som idag.

MP behöver förändras för att växa, men då måste de tala betydligt mer om det gröna än om det blåbruna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.