Kristersson behöver ha lite mer impulskontroll

Ödets ironi om just M och L torpederar Natoförhandlingarna

Publicerad 2022-06-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Samma dag som Sverige beslutade att skicka sjömålsrobotar och fler pansarskott till Ukraina väckte SD misstroende mot justitieminister Morgon Johansson.

Det kunde ha stannat där. SD är ett grundligt oseriöst parti som gillar kaos. Partiets och många av dess politikers syn på Ryssland bör rimligen diskvalificera dem helt från allt samarbete med andra i det rådande världsläget.

Övriga oppositionen kunde sagt ”ja ja, det är val om tre månader så vi struntar i det här”.

Men nej då

Som en oljad blixt hoppade Ulf Kristersson på tåget. Mannen skulle behöva lite mer impulskontroll.

För det som händer just nu är jättedumt, på fler än ett plan.

Det vore onekligen en ödets ironi om Moderaterna och Liberalerna, de partier som arbetat hårdast för Natomedlemskap blir de som torpederar Sveriges Natoförhandlingar

Motiveringen till misstroendeförklaringen är att oppositionen inte gillar regeringens kriminalpolitik. Så efter nästan åtta år som justitieminister och med mindre än 100 dagar till valet ska Morgan Johansson därför avgå.

Han ska sen, enligt Moderaternas snillrika plan, ersättas av en annan socialdemokrat med samma politik.

För när Magdalena Andersson förklarade att hon avgår om hennes justitieminister fälls svarade Moderaterna att det behöver hon minsann inte alls göra.

Det brukar dock vara annat ljud i skällan.

”Låt det vara helt glasklart: varje gång riksdagen ska ta ställning till om den här regeringen ska vara kvar eller inte, så kommer Moderaterna rösta för att avsätta den” skrev Ulf Kristersson exempelvis på Facebook förra sommaren.

Så han borde alltså vara ganska nöjd nu.

Men istället försöker alltså Moderaterna spela chockade över att misstroendeomröstningen, som ska hållas på tisdag, handlar om hela regeringen.

Vad skulle då hända om oppositionen röstar bort den socialdemokratiska regeringen på tisdag?

Då skulle Sverige få en övergångsregering mitt i en säkerhetspolitisk kris, med ett krig hundra mil från vår gräns, en flyktingvåg i Europa och en världsekonomi i gungning.

En övergångsregeringen skulle få svårt att förhandla om Natomedlemskap och sannolikt skulle de diskussionerna få läggas på is. Eftersom Natos toppmöte är om bara tre veckor är risken nog påtaglig att Finland i så fall går före in i Nato och att Sverige fortsätter stanna utanför.

När vi får nästa möjlighet till medlemskap återstår att se. Men det vore onekligen en ödets ironi om Moderaterna och Liberalerna, de partier som arbetat hårdast för Natomedlemskap blir de som torpederar Sveriges Natoförhandlingar.

På de mindre än hundra dagar som är kvar till valet kan det bli svårt att bilda en ny regering. Extraval är naturligtvis ingen lösning så risken är att vi får tre månaders regeringskris.

Ulf Kristersson har fortfarande knappast rösterna för att bli vald till statsminister så den övning vi kan stå inför kommer inte leda till en annan regering än den nuvarande och inte en annan politik heller.

Den enda vinnaren är Jimmie Åkesson.

Han har ännu en gång visat att när han säger ”hoppa” så frågar moderater, kristdemokrater och liberaler bara ”hur högt?”

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.