Mejla

Jonna Sima

Liberalernas enda motiv var sossehat

Nyamko Sabunis parti är inte att lita på

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni säger i SVT:s ”30 minuter” att Liberalerna ville skada Socialdemokraterna så mycket som möjligt i januariavtalet.
Nyamko Sabuni säger i SVT:s ”30 minuter” att Liberalerna ville skada Socialdemokraterna så mycket som möjligt i januariavtalet.

LEDARE

Efter valet för fyra år sedan stod Sverige utan regering i 134 dagar. Det krävdes smärtfulla kompromisser innan Socialdemokraterna och Miljöpartiet lyckades bilda regering på ett underlag framförhandlat med Liberalerna och Centerpartiet.

Det nya samarbetet splittrade inte bara upp de två tidigare blocken i svensk politik. Januariavtalet, som blev resultatet av förhandlingen, skapade också konvulsioner inom framför allt regeringspartierna.

Och just det var den infernaliska poängen, avslöjar Nyamko Sabuni i SVT:s utfrågningsprogram "30 minuter" i onsdags. "Vad skadar Socialdemokraterna mest? Det vill vi ha i avtalet", säger partiledaren om Liberalernas ambitioner med januariavtalet.

Har skadat Socialdemokraterna

Visserligen är det något många socialdemokrater redan haft på känn. Januariavtalet har därför ofta kallats för ett "förnedringsavtal.

Att bli tvingade till att sänka skatten för de med högst inkomster och förändra Lagen om anställningsskydd, LAS, på ett sätt som splittrat LO-förbunden har skadat Socialdemokraterna. Priset för att sitta i regering och hålla de högerkonservativa från makten har ändå ansetts värt det.

De flesta ger sig trots allt in i politiken för att förändra och förbättra samhället. Tydligen gäller inte det för ledande företrädare inom Liberalerna. Där är sossehatet en större drivkraft.

Sabuni är häpnadsväckande ärlig med att det var därför hennes parti propsade på att få igenom en förändring av Las, ta bort värnskatten och införa fri hyressättning i nyproduktion. Man stack helt enkelt in kniven där det smärtar som mest i socialdemokratin.

”Glad” av Åkessons uttalande

Liberalernas partiordförande säger till SVT:s Anders Holmberg att så kan man inte driva politik. Därför är hon "glad" att Jimmie Åkesson tidigare i samma program har sagt att han inte vill att ett eventuellt högersamarbete ska vara en skadlig kohandel efter valet i höst.

Nu ska Liberalerna istället verka för Sveriges bästa, säger Sabuni.

Centerpartiets vice ordförande Martin Ådahl kände sig manad att gå ut på Twitter i går kväll och förklara att syftet med januariavtalet inte alls var att skada Socialdemokraterna så mycket som möjligt. Poängen var att driva liberala reformer som både C och L tycker är viktiga och inte hade lyckats få igenom under de åtta åren i alliansregeringen.

Men Liberalerna hade visst en annan agenda.

Nyamko Sabunis syn på politiskt samarbete borde rimligen avskräcka andra partier från att bjuda in Liberalerna i framtiden.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni har glömt bort liberalismen i sitt parti

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Nyamko Sabuni

Anders Holmberg

Centerpartiet

Martin Ådahl

Socialdemokraterna

Jimmie Åkesson