Mejla

Lina Stenberg

Sluta ösa hat på Annie Lööf

Varför ge luft åt Twitter-krigarnas politikerförakt?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Högerns missnöje efter att Annie Lööf  gav sitt stöd till den rödgröna regeringen i sommarens regeringskris har ökat hatet mot C-ledaren.
Högerns missnöje efter att Annie Lööf gav sitt stöd till den rödgröna regeringen i sommarens regeringskris har ökat hatet mot C-ledaren.

Hur många minns vad tidningarnas sidor skrev om på sommaren för två år sedan? Något många minns, var en opinionstext som fick stort utrymme i nyhetstorkan, då i juni 2019.

Det var en gästkrönika i GP som skakade om Sverige. Kajsa Dovstad ställde frågan "Har du haft ett Jimmie moment?" och beskrev sin jakt på svenska köttbullar en sen kväll i Gävle. För i den enda öppna butiken fanns de inte att köpa. Detta och att affären har skyltar på arabiska menade hon, symboliserar "känslan av att Sverige har förändrats, att landet man växte upp i inte längre finns kvar."

Vad Dovstad gjorde i sin text var att ge röst åt smygrasismen. Att i skämtsam ton i en av Sveriges största tidning förklara varför man nog ändå ska ge SD en röst i nästa val.

Det finns ett före och ett efter den opinionstexten. Så stor makt kan journalistiken ha i att korsa trösklar och öppna dörrar för vad som är ok att säga i det offentliga samtalet.

Nu i veckan har ett lika tydligt kliv tagits, i normaliserandet av ett språkbruk som annars mest synts i arga Twitter-trådar.

En hel krönika, publicerad i tidningen Fokus, ägnas åt avskyn mot en partiledare. Och det är inte vilken partiledare som helst som Anna Björklund tillägnar texten.

Symptomatiskt nog är det Annie Lööf som görs ned på alla tänkbara sätt.

Här radas alla saker som skribenten ogillar med C-ledaren upp, men som hon menar ändå inte utgör själva hatet. Det är klädstil, dialekt och bakgrunden som fotbollsmålis som nämns, liksom i förbifarten.

Men det som Björklund menar är kärnan i hatet råkar också vara det som enar hela svenska högern i sin syn på Centerpartiet just nu.

Att det dessutom råkar vara mot en kvinnlig politiker – som vi ju vet ofta får ta emot både grövre och mer utbrett hat – gör inte saken bättre.

Det handlar om hur Annie Lööf tagit ställning mot SD, om hur hon "valt sida" mellan blocken.

En snabb titt i troll-trådarna på Twitter räcker för att se var inspirationen till krönikan kommer ifrån. För där förs exakt samma diskussion.

När C i de senaste veckornas regeringskris valde bort högerblockets invit utmålas Lööf som förrädare.

Sedan krönikan publicerades har både skribenten och tidningen fått stor kritik, bland annat från KD-politikern David Lega. Och visst gör det inte saken bättre att Jon Åsberg, chefredaktör och vd på Fokus, förklarar publiceringen med "att Fokus ska vara en bred kyrka med högt till tak."
För skadan är skedd. Precis som när texten om "Jimmie moment" ok:ade smygrasismen, ger den öppna avskyn mot Annie Lööf politikerföraktet en uttalad röst. Och ännu värre, nu inspireras skrivbordskrigarna på högerkanten i att hatet är vägen framåt.

Men medielogiken behöver ju inte fungera som Fokus tolkar den. Att media tar sitt ansvar som samhällsaktör har kanske aldrig varit viktigare.

För i dagens polariserade klimat – hur modigt eller konstruktivt är det att ge röst åt hatet mot en enskild, kvinnlig politiker?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.