ÅSIKT

Åkesson måste sluta särbehandla Ekeroth

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Andersson
Jimmie Åkesson har rensat i sitt parti – men ständigt skonat Kent Ekeroth
LEDARE

Nu vet vi vad konsekvensen blev av Kent Ekeroths krogkväll på Stureplan i november förra året. Åklagarmyndigheten meddelade på fredagen att Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson åtalas för ringa misshandel.
Det kan komma att bli den sista skandal Kent Ekeroth gör som ledande företrädare för Sverigedemokraterna.
Ekroth blev sent en onsdagsnatt nekad i dörren på nattklubben Solidaritet på grund av att han ansågs för onykter. I krogkön uppstod bråk och den sverigedemokratiske riksdagsmannen slog en man i ansiktet. Händelsen är dokumenterad med övervakningskamera och mannen som blev slagen har fyra vittnen. Ekeroth menar att han agerade i självförsvar.

Vore omöjlig i alla andra riksdagspartier

Jimmie Åkesson uppmanar nu partikollegan att ta en time out från all politisk verksamhet och dessutom permanent lämna sin plats i riksdagens justitieutskott i väntan på rättegång.
– Mitt förtroende för Ekeroth är allvarligt skadat, säger Sverigedemokraternas partiledare i ett pressmeddelande.
Det var på tiden, kan man tycka.
Kent Ekeroth har från början av sin politiska karriär positionerat sig som en av landets mest aggressiva främlingshatare.
Han skulle ha varit stört omöjlig som riksdagsledamot i alla andra riksdagspartier.

I Sverigedemokraterna har man i stället värnat Kent Ekeroth, trots att skandalerna kring honom har stått som spön i backen.

Ekeroth har fått sitta kvar

När den brutala järnrörsskandalen ägde rum 2010 rök Erik Almqvist och Christian Westling från sina partiuppdrag – men Ekeroth fick sitta kvar.
Året därpå var Kent Ekeroth med och byggde upp hatsajten Avpixlat och upplät sitt bankkonto för donationer till sajten. I höstas stängdes Ekerots politiska sekreterare av efter att ha blivit anklagad för att spridit prorysk propaganda. Dessutom är höstens krogbråk långt ifrån det första som Kent Ekroth varit inblandad i.
Han var också en av pådrivarna bakom ledande sverigedemokraters osmakliga mobbning av en 15-åring med flyktingbakgrund som medverkade i TV4 i höstas. De menade – felaktigt – att pojken ljög om sin ålder på grund av att han fått skäggväxt.
Ekeroth har inte hymlat med sin islamofobi och antipati till invandring och det multikulturella samhället.
Tvärtom.

Måttet borde vara rågat även för SD

Det har förvånat många att Jimmie Åkesson så länge har tolererat alla övertramp. Medan småskuttar inom partiet har petats för mindre genomtänkta kommentarer har Kent Ekeroth ideligen kommit undan större reprimander.

Bakom den ständigt omputsade fasaden och parollen om nolltolerans mot rasism har Sverigedemokraternas sanna sida med främlingshat och rasism inte kunnat döljas.

Inte minst på grund av Kent Ekeroth.
Även om han sett ut att vara en katt med nio liv borde det finnas en punkt när måttet är rågat även inom det partiet.

Fälls Ekeroth för misshandel är sannolikt hans tid i Sverigedemokraternas ledning till sist över.

ARTIKELN HANDLAR OM