Mejla

Jonna Sima

Även Gardell måste hålla ut

Inte läge för sång och dans när smittan ökar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jonas Gardell vill få ett datum från regeringen när kulturlivet kan öppna upp igen.
Jonas Gardell vill få ett datum från regeringen när kulturlivet kan öppna upp igen.

LEDARE

Statsminister Stefan Löfven sammanfattade känslan hösten 2020 väl vid pressträffen om cornapandemin i torsdags. "Det är ingen som tycker det här livet är superkul." Under våren levde vi som i ett undantagstillstånd, nu börjar vi tröttna och vill ha tillbaka våra gamla liv. Men den inställningen har redan fått negativa effekter.

Smittspridningen har återigen ökat runt om i landet. Även på äldreboenden i Stockholm har smittan återkommit.
Trots det ska besöksförbudet på landets äldreboenden hävas nu på torsdag, enligt regeringens beslut.

Gardell har rätt i sin kritik

Det är nu den svenska strategin sätts på prov: klarar vi att hålla spridningen nere med hjälp av det personliga ansvaret, eller krävs det regler och förbud som i resten av världen?
I höst gäller det att ha uthållighet som vid ett maratonlopp, som Anders Tegnell brukar säga.
Det är inte svårt att förstå att många vill se samhället öppna upp igen. Kulturen tillhör en av de branscher som fullständigt har kollapsat sedan i våras. Jonas Gardell har kritiserat regeringen och krävt kulturminister Amanda Linds avgång för hennes handfallenhet och inkonsekventa beslut, som att restauranger får ha fler än 50 gäster men inte en teater eller konsertlokal.

Gardell hade till stor del rätt i sin kritik: Regeringens stöd till kulturen kom alldeles för sent. Det är obegripligt hur våra ledande politiker helt kunde missa att få fram ett permitteringsstöd till enskilda firmor. För kulturvärlden, där nästan alla är frilansare, är den politiken ett värre dråpslag än förbudet mot större folksamlingar.

Hellre pengar än pandemi

Men Jonas Gardell och många med honom vill nu få ett datum för när vi kan återgå till ett någorlunda normalt läge igen. När Stefan Löfven meddelade att gränsen på 50 personer inte kommer att hävas blev reaktionen från Gardell och kulturvärlden stark. De flesta av oss kan nog känna igen oss i den frustrationen: släpp oss fria!
Men i söndags konstaterade statistiksajten Worldometer att en miljon människor med bekräftad covid-19 har avlidit runt om i världen. Våra grannländer stänger återigen sina gränser och inför lock downs, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna har sett nya toppnoteringar för antalet smittade. Faran är långt ifrån över.
Regeringen lovar 3,5 miljarder i omställningsstöd till enskilda firmor i höst. Det ger inte samma glädje som att uppleva musik och teater live, men för många utövare blir det förhoppningsvis möjligt att övervintra ett par månader till.

Viktigast nu är att överleva pandemin. Pengar kan om inte annat garantera att det finns ett liv kvar att leva på anda sidan.

Chatta med Jonna Sima om artikeln i dag, klockan 9.00. Det går bra att skriva frågor redan nu.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinet mot Trump heter inte Annie Lööf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Anders Tegnell

Jonas Gardell

Stefan Löfven

Amanda Lind

Covid-19

Kulturdebatt