Mejla

Anders Lindberg

Bulletin ger försmak av Kristerssons regering

Hur mycket av SD:s antiliberala politik kostar Rosenbad?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson, Moderaterna, och Alice Teodorescu Måwe, Bulletin.

Foto: Henrik Montgomery

LEDARE

“Sluta mutea mig som en jävla diktator” fräser politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måwe när Bulletins styrelseordförande Atta Tarki återigen stänger av hennes mikrofon på zoom-mötet.

Orden är redan bevingade.

Bulletins ägare anklagar personalen för att leka Dagens Nyheter. Att det är en förolämpning säger ganska mycket.

”Det är chefredaktören som frontar tidningen utåt och sköter krishanteringen. Då ska inte en ägare komma in och fucka upp den krishanteringen genom formuleringar på värsta jävla haveristnivå”, säger Bulletins chefredaktör Ivar Arpi.

Han talar om en av storägarna, Tino Sanandaji, och har naturligtvis helt rätt.

Bulletin är ett prestigeprojekt som fått spaltkilometer med gratisreklam och i princip obegränsad tid i SVT. De mest framgångsrika högertyckarna flockades och det ryktades om skyhöga löner och stort startkapital.

Tidningens namn skrevs i gotisk stil som The New York Times och The Washington Post.

Efterhand har de påstådda summorna justerats ner men enligt uppgifter i Sveriges radios Medierna finns i dag omkring 25 anställda med över 50 000 i månaden var. Utan att veta något närmare om affärsmodellen ser Bulletin ut att sakna andra intäkter än prenumeranter och framtida presstöd. I skrivande stund finns varken betalvägg eller annonser.

Men det intressanta är politiken. Världsbilden är hämtad från den högerpopulistiska nätmiljön. Allt handlar på sista raden om att invandring är dåligt. Även feminister och miljöpartister är jättedåliga. Och Socialdemokraterna brunmålar.

Typiska rubriker i opinionsdelen är: "De röda tjuter i falsett om SD – för att själva få behålla makten" och i nyhetsdelen "Terrorforskare om danska donationsförbudet till moskéer: ”Sverige fegar ur”.

Man har även kåserier, med lite lättsammare läsning. Där kallas Bandhagen för "Bandithagen".

I februari avslöjade DN att en stor mängd artiklar på Bulletin var plagierade och sedan dess har rapporterna om olika intriger exploderat.

Men vad trodde ni egentligen? får jag lust att fråga.

Bulletin förenar två nyanser hos den nya högern. Att ägarna vill styra det redaktionella innehållet hänger ihop med hur högerpopulister tror media fungerar. Man ser SVT som vänster - på riktigt - och tror att LO styr texterna på Aftonbladets ledarsida. Eller att Bonnier bestämmer vad som står i DN.

Nu försöker de styra "sin" tidning precis så. De har helt enkelt gått på sina egna myter.

Detta frontalkrockar med en redaktion skolad på riktiga medier. Som vet att ansvarig utgivare bestämmer och även om de ständigt reproducerar den högerpopulistiska mytologin utåt har de inga planer på att leva så själva.
Konflikterna på Bulletin är på detta sätt en försmak av Ulf Kristerssons regering.

Båda projekten lever i samma blåbruna gråzon där konservativa idéer, populism och nationalism flyter samman till en allt mer radikal och kompromisslös höger. Mediesynen hos Bulletins ägare speglar inte verkligheten. Men det gör inte heller resten av den högerpopulistiska världsbilden, den som Moderaterna nu vill bygga sin regering på.

Detta vet naturligtvis både Ulf Kristersson och Alice Teodorescu Måwe. De rider tigern i hopp om att försöka tämja den någon gång i framtiden.

“Sluta mutea mig som en jävla diktator”.

Det råder full konflikt mellan anställda och ägare på nya mediesatsningen Bulletin, där bland annat Per Gudmundsson, Ivar Arpi och Caroline Dahlman är anställda. Arbetsplatsen saknar kollektivavtal.

Foto: Skärmdump/Facebook

Vad är det då Moderaterna kommer att möta i förhandlingsrummet med SD, och varför är det ett problem?

I veckans 30 minuter på SVT försökte Anders Holmberg pressa Stefan Löfven på detta.

Jag har en idé, vi kan leta i SD:s riksdagsmotioner. Som i Josef Franssons (SD) "Åtgärder mot institutionaliserad korruption" med nummer 2020/21:601.

Fransson vill: "Reformera och banta public service till en bråkdel", ta bort presstödet, halvera partistöden, "avskaffa det nationella sekretariatet för genusforskning samt stöd till genusvetenskap", stryp forskningsmedel till "ovidkommande faktorer" som klimat och genus, sänk anslag till universitet som håller på med "antivetenskapliga ideologier som genusteori och identitetspolitik", lägg ner Jämställdhetsmyndigheten, lägg ner Brå, "frånta myndighetsuppgifter och kapa tillhörande statsbidrag till samtliga ideella eller ekonomiska föreningar som uppbär sådant, så som Folkbildningsrådet och Krav", lägg ner Allmänna arvsfonden, lägg ner Sida, "minimera Sveriges engagemang i FN", "frånta fackförbunden rätten att administrera a-kassan" med mera.

Han vill även "beivra myndighetsaktivism" och allmänt styra upp alla utnämningar av ambassadörer och myndighetschefer från riksdagen. I klartext ska myndigheter säga det SD vill eller läggas ner.

Det är radikala förändringar och då handlar det ändå inte om SD:s verkligt prioriterade områden, invandring, kulturpolitik och brott. Där går man längre

I västerlandet brukar vi se fria medier, fri forskning, fritt partiväsende, fritt civilt samhälle, fria universitet, fri folkbildning och självständiga myndigheter som hörnstenar i den liberala demokratin.

Det är precis dessa institutioner som var först att monterats ner i Ungern och Polen och som Trump lyckades skada allvarligt på bara en mandatperiod. Med en retorik inte helt olik SD:s om "myndighetsaktivism", "korruption" och "den djupa staten".

Josef Franssons motion är från senaste allmänna motionstiden, detta är inte "SD:s rötter" utan SD idag.

Det hade nog varit bra för Bulletin om de i förväg gjort klart för sina ägare vad som gällde. Att den högerpopulistiska världsbilden är för utvärtes men inte invärtes bruk.

På samma sätt borde Moderaterna och SD berätta för väljarna var gränserna går innan valet.

Hur mycket av SD:s illiberala politik är statsministerposten värd för Ulf Kristersson?

Och kanske viktigast: vem har i slutändan rätt att stänga av vems mikrofon?

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar vid 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Nyamko Sabuni strör salt i såren

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bulletin

Ulf Kristersson

Alice Teodorescu Måwe

Bandhagen

Ungern

Moskéer

Korruption