Mejla

Eva Franchell

Vad fan, Leif Östling – du får dubbelt betalt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Robert Nyberg

Ja, vad fan får du egentligen för skattepengarna, Leif Östling?
Det korrekta svaret är nog ännu mer pengar. Du får dubbel betalt, så enkelt är det.
Först tjänar du pengar när du undviker att betala skatt i Sverige.
Sedan vill du att alla andra skattebetalare ska betala så mycket till dina välfärdsbolag att de går med vinster som i värsta fall hamnar i något offshorebolag på någon Medelhavsö.

Girighet på hög nivå

Det handlar om girighet på hög nivå. Leif Östling är ordförande för Svenskt näringsliv som slåss för vinster i välfärden. Själv vill han inte betala skatt, men kräver att alla andra skattebetalare bekostar hans medlemsföretag så att de kan tjäna ännu mer pengar. Han menar att det är skillnad på honom och alla andra skattebetalare. Det hörs när han svarar på frågorna i Uppdrag granskning: "Jag har betalat för minst tusen skattebetalare."
Han sätter sig över andra och ger verkligen en uppifrån-och-ner-version av verkligheten.

Välfärden mindre jämlik

Det ska bli intressant att se hur han tar sig ur den här situationen. Redan i går försökte han pudla: ”Under samtalet säger jag bland annat att jag inte får 'mycket' för de skatter jag betalar i Sverige. Det var slarvigt uttryckt."
Kanske var det slarvigt, men ändå inte helt felaktigt. Alla privata val har faktiskt minskat jämlikheten i svensk välfärd. När Stockholm införde vårdval var det de fattigare förorterna som förlorade sina vårdcentraler. De stora sjukhusen har svårt att rekrytera sjuksköterskor som får bättre betalt på privata vårdinrättningar.

Finns 30 miljoner att hämta

Det fria skolvalet har ökat ojämlikheten i skolan så till den grad att kunskapsnivån har sjunkit i landet. Äldreomsorgen, hemtjänsten, järnvägen och polisen, ja det är mycket som inte fungerar i landet för att pengarna investerats fel eller för att det helt enkelt saknas pengar. Om Leif Östling vill ha en bättre en samhällsservice finns det i varje fall 30 miljoner att hämta från hans eget konto på Malta.

43 skatteflyktiga miljarder hålls undan svenska staten varje år. Det motsvarar fyra års barnbidrag till alla svenska barn eller ett års skolgång för 400 000 barn. 43 miljarder är lika mycket som årslönen - inklusive sociala avgifter - till 100 000 undersköterskor i äldrevården.
Det är barnen, de sjuka och de gamla som inte får ut särskilt mycket av skattepengarna. Det är Leif Östling som får dubbelt betalt.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM