Mejla

Eva Franchell

Unga pojkar som härmar vuxna män

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Rektorn säger att det är skillnad på pojkar och flickor. Att de har olika sätt att visa att de är intresserade av varandra.

I den aktuella skolan söder om Stockholm visade tre tioåriga pojkar sitt intresse genom att skrika anfall och tvinga upp minst en jämnårig flicka mot en vägg. Flickorna vittnar om slag i ansiktet och hot om sex. "Jag ska knulla dig", ska en pojke ha sagt.

Kom inte tillbaka

Efter attacken ska pojkarna ha kommit tillbaka med dödshot. Flickorna fick inte skvallra, men det gjorde de. De sökte upp skolans personal och berättade vad som hänt. Sedan gick de hem och kom aldrig mer tillbaka.
Några dagar senare fick flickornas föräldrar träffa rektorn och det samtalet har Aftonbladet på band.

Rektorn säger att hon pratat med pojkarna, hon bedyrar att killarna bett om ursäkt. De har betett sig dumt, men nu är de ångerfulla och sedan är det ju skillnad på pojkar och flickor...
Skolans kurator föreslår att en av flickorna ska sätta sig ner och prata med pojkarna för att förklara hur hon känner det.

Ursäkta inte pojkarna

Vi kan sluta rapporteringen från skolan här. Det handlar om tioåriga flickor som inte bara ska stå ut med anfall och hot. En av dem uppmanas dessutom ta ansvar för ett samtal med pojkarna. Vi känner igen situationen från den omdebatterade vuxenvärlden där män ofta kommer undan medan kvinnor får ta ansvar.
Om vi verkligen vill att vuxna män ska börja ta ansvar för sina handlingar får vi börja i skolan. Personal kan inte fortsätta att ursäkta pojkars dåliga beteende med att de är just pojkar. Det finns ingen naturlag som säger att unga pojkar ska härma vuxna män. Det är ett uselt beteende som föräldrar och skola får ta ansvar för.
I en tid då många branscher stärker sitt genusarbete är det viktigt att även skolan följer med, annars kommer faktiskt allt jämställdhetsarbete att gå förlorat.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolbarn vittnar om övergrepp i nytt upprop

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

MeToo

Genusfrågor

Jämställdhet