Mejla

Anders Lindberg

Saudi ger medeltiden oförtjänt dåligt rykte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kronprins Mohammed bin Salman
Kronprins Mohammed bin Salman

LEDARE

Den 11 mars 2015 kallade Saudiarabien hem sin ambassadör Ibrahim bin Saad bin Ibrahim Al-Brahim från Stockholm. Det skedde i protest mot att Margot Wallström kallat piskningen av den oppositionelle bloggaren Raif Badawi för "medeltida".

Så borde hon kanske inte ha sagt. Medeltiden präglades i Europa av kulturella landvinningar, växande befolkning, fantastisk arkitektur, utökad internationell handel, snabb teknisk utveckling och skapandet av de första universiteten.

Saudiarabien står i stället för statsterrorism, envälde och ett förtryck av den egna befolkningen som skulle få DDR:s ökända säkerhetstjänst Stasi grön av avund. Den totala kontroll av medborgarna som Saudiarabien utövar är en helt modern företeelse, beroende av ny teknologi, effektiv administration och välutbildad underrättelsetjänst.

Jamal Khashoggi

Inte heller mordet på Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi på det turkiska konsulatet i Istanbul är ett tecken på efterblivenhet. Tvärtom, det var en synnerligen avancerad operation där 15 lejda mördare verkar ha flugits med privatjet in i landet, löst sin uppgift, och sedan åkt tillbaka.

– Det finns tydliga tecken som visar att incidenten inte var något som plötsligt inträffade. Turkisk säkerhetstjänst har bevis på att mordet var en planerad operation. Turkiet och resten av världen kommer endast att nöja sig med att planläggarna och förövarna ställs inför rätta, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inför parlamentet i går.

Man vet att läget är illa när Turkiet framstår som försvarare av rättsäkerhet och mänskliga rättigheter. Det är hyckleri, naturligtvis, samtidigt så väcker Erdogan viktiga frågor.

Det är nu tre veckor sedan den saudiske journalisten Jamal Khashoggi promenerade in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att sedan försvinna spårlöst. Enligt Saudiarabiens första uppgifter hade han lämnat byggnaden via en bakdörr och levde. Sedan har historien successivt ändrats. I helgen uppgav kungadömet i stället att Khashoggi dött av en olyckshändelse på konsulatet i ett handgemäng.

Kvarlevor i trädgården

Historien bär inte sannolikhetens prägel och Saudiarabien har haft svårt att övertyga världen om att den 59-årige lätt korpulente journalisten skulle ha slagits med 15 influgna elitsoldater. Enligt de senaste uppgifterna har delar av Khashoggis kvarlevor hittats i konsulatets trädgård.

När nuvarande kronprinsen Mohammed bin Salman utnämndes 2017 var det många som trodde att Saudiarabien skulle öppnas mot omvärlden och börja utvecklas i mer - efter omständigheterna - liberal riktning. Kronprinsen har också genomfört vissa reformer, som att låta kvinnor köra bil, men samtidigt har förtrycket av oliktänkande och minoriteter eskalerat.

Det som kanske främst har präglat omvärldens bild av Mohammed bin Salman är det saudiska kriget i grannlandet Jemen. Saudiarabien invaderade Jemen 2015 efter att rebeller stödda av Iran genomfört en statskupp. Vid den tiden vad Mohammed bin Salman försvarsminister och han har hänsynslöst använt både flybombningar och moderna marktrupper mot befolkningen. Efter att han utnämndes till kronprins har läget bara blivit värre.

Jamal Khashoggi var en profilerad kritiker av just kriget i Jemen.

10 miljarder

Saudiarabien är inte vilket land som helst och bland annat Sverige har på senare år legat ganska lågt i kritiken av kungadömet. Efter att Saudiarabien 2015 kallade hem sin ambassadör tvingades Stockholm till en halv pudel. Förre talmannen Björn von Sydow skickades till huvudstaden Riyadh med ett brev från kung Karl XVI Gustaf för att återupprätta relationerna.

Och det handlar om mycket pengar, i fjol exporterade Sverige till Saudiarabien för nästan 10 miljarder kronor. Pengar som går till företag som Ericsson, IKEA, H&M, ABB, Scania och tidigare till försvarsjätten Saab. I takt med att blodspåren leder allt längre in i Saudiarabiens högsta ledning blir pengarna en allt större belastning.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige är lika köpt som Donald Trump

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Jamal Khashogghi

Saudiarabien

Jamal Khashoggi

Mohammed bin Salman

Björn von Sydow

Jemen

Recep Tayyip Erdogan