Mejla

Eva Franchell

Stockholmsvården en borgerlig katastrofzon

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson mitt i det moderata moraset Stockholm.
Ulf Kristersson mitt i det moderata moraset Stockholm.
Irene Svenonius är den nya Filippa.

LEDARE

Hon är den nya Filippa Reinfeldt.
Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius är ny i Moderaternas partistyrelse. Nu är det hennes tur att föra ut Stockholms sjukvårdspolitik över landet.
Många moderater bävar säkert. Nya Karolinska lär knappast vara en valvinnare och situationen kommer bara att bli värre. Lagom till valet ska förlossningsvården flyttas över till Nya Karolinska och därmed riskerar Stockholm att förlora upp emot 1 500 förlossningsplatser.
Ja ni läste rätt.
Förlossningsvården är i kris och Moderaterna tänker vinna valet på att minska antalet BB-platser. Det är i sanning en anmärkningsvärd strategi. Man kan faktiskt undra hur Ulf Kristersson tänker när han väljer att lyfta fram just Stockholms landstingsråd.

Stockholms läns landsting är ju närmast att betrakta som en borgerlig katastrofzon. Nästan ingenting fungerar i huvudstaden, listan på haverier kan bli hur lång som helst för den omfattar allt från konsultarvoden på 700 000 kronor i månaden till 550 felbyggda sjukhusbadrum.

Men det räcker egentligen med att beskriva förlossningsvården för att alla ska förstå att det är något fel i Stockholm.

Aldrig prioriterat kvinnorna

Alliansen har nämligen aldrig prioriterat de födande kvinnorna. Det är privatiseringarna som varit viktigast. Man införde Vårdval Förlossning och det kan ju låta som att kvinnorna själva skulle få välja förlossningsklinik. Men vårdvalet handlade aldrig om kvinnornas val, det var företagen som skulle få välja om de ville etablera sig.
Under Alliansens elva år vid makten har ett enda vårdbolag nappat på erbjudandet och det var BB Sophia som lade ner efter två förlustår. Sedan den enda privata kliniken försvann saknar Stockholm platser för födande kvinnor.

Medan Alliansen väntar

Alliansen har bara väntat på privata initiativ och när de uteblivit har det drabbat kvinnorna i Stockholm. Till och med september i år har 114 kvinnor tvingats föda utanför Stockholm. I somras gick det så långt att en barnmorska med ansvar för tre förlossningar på Södersjukhuset varken hann äta, gå på toa eller byta binda. Efter arbetspasset la hon ut sina blodiga byxor på Facebook.
Det saknas en hel BB-avdelning på Nya Karolinska, skriver 186 anställda på förlossningen på Karolinska i ett öppet brev. "Att dra ner på en välfungerande förlossningsenhet med sannolikt 1 500 förlossningar per år riskerar att allvarligt påverka den medicinska säkerheten."
Medan Alliansen i Stockholms läns landsting försöker hitta provisoriska lösningar väljer Ulf Kristersson att adla Irene Svenonius. Hon är högst ansvarig för förlossningskaoset i Stockholm och nu ska hon föra den politiken vidare.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Förlossningsvården

Irene Svenonius

Ulf Kristersson

Filippa Reinfeldt

Moderaterna

Stockholm

Alliansen