Pröva igen – Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var ett vettigt förslag regeringens utredare presenterade i går. Elever som fått ett betyg som är ”uppenbart oriktigt” ska kunna få det omprövat, antingen av lärare, rektor eller en kombination av dessa. Förslaget får stöd av flera av allianspartierna såväl som av Lärarnas Riksförbund – som påpekar att betyg är myndighetsbeslut och därför bör kunna omprövas precis som vanligt.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) har bestämt sig, och som så ofta annars så hade han bestämt sig redan innan han tillsatte utredningen. Någon omprövning av betyg är inte aktuell, oavsett vad utredaren säger. Onödigt, ogenomförbart och dyrt, tycker Björklund.

Att dessa myndighetsbeslut ska kunna styrkas och motiveras inför andra lärare är en fråga om just rätts-säkerhet – inte ”byråkrati” som utbildningsministern kallar det – hade han ingen förståelse för.

För lärarna skulle utredningens förslag troligen inte innebära någon större omställning. De kan redan i dag motivera de betyg de sätter, vilket gör att Björklunds farhågor om omfattande databaser och flodvågor av byråkrati ter sig något märkliga.

Björklund antyder i och med sin oro nämligen att lärarna helt enkelt inte vet vad de gör – och att de ska tillåtas famla i mörkret även fortsättningsvis.

Utbildningsministerns invändning mot förslaget är simpel – han vill inte ålägga lärarna att sammanställa väldiga mängder dokumentation. Och gör man inte det är han rädd att man i stället fokuserar på det som finns att tillgå – proven, något som riskerar att leda till ”en väldig fixering vid skriftliga provresultat”.

Att oroa sig för att det fokuseras för mycket på provresultat är en något ovanlig åsikt för att vara utbildnings-minister Jan Björklund, då en stor del av hans politiska gärning handlat om just mer prov och krassa tester.

Sent ska syndaren vakna. Eller fortsätta sova. Oklart vilket.

Björn Fridén

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN