Eva Franchell

Fredrik Reinfeldt tror på evigt liv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det händer något med Fredrik Reinfeldt när han börjar prata om pensionärernas ekonomi. Han svävar ut i betraktelser om att allt fler kommer att få uppleva sin hundraårsdag.

Han pratade om åldrandet redan i Almedalen i somras och i går tog han upp det igen på en presskonferens i Rosenbad:

– Sverige förändras ... vi kommer att få långa liv. Många kan se framför sig att den längsta fasen i våra liv blir den på ålderns höst, åren vi får när vi har lämnat arbetsmarknaden.
 

Han lät nästan hoppfull, som om han lyckats betvinga döden. Men i själva verket var det helt andra och mer nära­liggande budskap han

försökte linda in.

Han tänker nämligen inte sänka skatten för pensionärerna nästa år. I stället skjuter han upp skattesänkningen till 2013 eller kanske 2014. På presskonferensen hänvisade han till det ekonomiska läget som visserligen inte är så dåligt i Sverige, men det kan bli sämre. Dessutom behöver han pensionärernas pengar för att kunna sänka restaurangmomsen.

Kanske försökte Fredrik Reinfeldt i går helt enkelt skänka ett annat slags hopp till alla de pensionärer som inte har råd att hänga på krogen.
 

Statsministern hade tagit med sig den kristdemokratiske socialministern Göran Hägglund till presskonferensen. Så sent som i våras var det Göran Hägglund som lovade sänkt skatt på pensionerna, men nu fick han stå där och bli överkörd medan Fredrik Reinfeldt flummade ut.

Till slut var det ändå Göran Hägglund som fick summera regeringens besked till pensionärerna:

– Man kan säga att vi har graderat upp ambitionerna till ett löfte under vissa förutsättningar.

Så långt det politiska språket.

Fakta kvarstår: pensionärerna har fått sin inkomst sänkt med över sju procent de senaste två åren. Ändå betalar en genomsnittlig pensionär 700 kronor mer i skatt än en löntagare.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN