Ledare

Haverikommission mot höga elpriser

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Räkna med en kall vinter Den snörika vintern i fjol och medföljande prischocken lär upprepas i år. Med de nya prisområdena kan vanliga villaägare tvingas stå ut med elräkningar på upp emot 5 000–6 000 kronor i månaden.
Räkna med en kall vinter Den snörika vintern i fjol och medföljande prischocken lär upprepas i år. Med de nya prisområdena kan vanliga villaägare tvingas stå ut med elräkningar på upp emot 5 000–6 000 kronor i månaden.

LEDARE

2 NOVEMBER 2011. Elmarknaden

Från och med den här veckan är den svenska elmarknaden indelad i fyra prisområden. De delar av landet som har bra ledningar och nära till energikällan får billigare el (Norrland). De delar av Sverige som har sämre ledningar och längre till kraften kan däremot få en betydligt dyrare elnota (Skåne).

Den nya prissättningen gäller för alla och alldeles oavsett vilket elbolag man köper sin el från. Det spelar ingen roll om man har fast eller rörligt elpris, enda ­sättet att påverka sitt prisområde är att flytta. Det är regeringen som har tagit beslutet och sannolikt är det många som undrar varför.

Chock i december i fjol

I korta drag är det EU som anser att Sverige måste bli bättre på att leverera el till andra länder. Tanken är att när skåningarna klagar tillräckligt högljutt kommer Sverige att tvingas bygga fler vindkraftverk och bättre ledningar i Skåne.

Eller som näringsminister Maud Olofsson beskrev det när hon tog beslutet:

– Elpriset kommer att bli en styrsignal för var ytterligare elproduktion behövs i Sverige och var elnäten behöver förstärkas.

Som om vi inte visste det redan.

De nya prisområdena spär bara på det kaos som redan råder på den avreglerade elmarknaden.

Vi minns fortfarande förra vintern. Den kom tidigt och landets villaägare drabbades av elchocken redan i december. Året dessförinnan, den 17 december 2009, uppmanade Aftonbladet sina läsare att släcka lampan för att elpriset den kvällen ökade med 3 700 procent jämfört med månaden innan.

Långtidsprognoser är inte att lita på, men historiskt brukar flera kalla vintrar följa på varandra och i sådana fall skulle vi få ytterligare en energikrävande vinter med elräkningar på upp emot 5 000–6 000 kronor i månaden för en vanlig villa­ägare.

Litet antal jättar fick maxvinster

Det har gått femton år sedan elmarknaden avreglerades. 1996 trodde både borgerliga och socialdemokratiska politiker att den skulle ge oss lägre priser. I stället kunde ett litet antal eljättar plocka ut maximala vinster. Ingen hänsyn till miljön, inte till konsumenterna och om kunderna minskade sin el­användning kunde bolagen alltid höja priserna.

Många anser att det nu får vara nog:

I går gick finansmarknadsminister ­Peter Norman ut och aviserade sänkta avkastningskrav för statliga Vattenfall. Han vill att fler företag sänker vinstnivån.

Socialdemokraternas partiledare ­Håkan Juholt säger att han vill ta kontroll över elmarknaden. Det är bra, men det krävs mer än en vanlig utredning.

För att reda ut den svenska elmarknaden krävs sannolikt en hel haveri­kommission.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!