Ledare

Måste kunna lita på gammelmedia

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det finns en viktig skillnad mellan gammelmedia och den mer flyktiga internetvärlden.

Den handlar om tillit.

En undersköterska som vill larma om vanvården av de äldre ska kunna vända sig till tidningen utan att riskera jobbet. Hon ska kunna känna sig helt säker på att hon förblir anonym för en journalist röjer aldrig sin källa. Hon ska också veta att hennes chefer inte har rätt att forska efter läckan.

Det här finns reglerat i Tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar. Det starka källskyddet garanterar den offentliga granskningen av makten. Vi på Aftonbladet kan till exempel publicera en skakande berättelse om vanvården i äldrevården.

Tidningar, radio och tv finns också på nätet, men samma grundlagsskyddade källskydd gäller även där. Berättelsen som vanvården är lika säker där.

I dagarna har vi i gammelmedia dock blivit påminda om internets brister. Nätattacken växer. I skrivande stund har runt 180 000 lösenord läckt ut. Några av dem tillhörde journalister här på Aftonbladet, men det var gamla lösenord. Aftonbladet har inte blivit hackat.

Men faktum kvarstår, mycket av det källskyddade materialet mejlas in till redaktionerna. Gammelmedia måste därför försäkra sig om säkra och krypterade system. Aftonbladet kommer till exempel att tydligare beskriva för läsarna hur man skickar krypterade tips till redaktionen. Det är bra.

Det är viktigt att redaktionerna även fortsättningsvis håller hårt på källskydd och att arbetsgivarna inte efterforskar källor.

I den alltmer flyktiga och fragmentiserade internetvärlden måste man fortfarande kunna lita på gammelmedia.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!