Mejla

Daniel Swedin

SD kommer inte höja din pension

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stöttar Alliansen Jimmie Åkesson och SD har för vana att rösta med alliansregeringen – alltså är en röst på det ­ partiet inte en röst på förändring till det bättre för pensionärer.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Stöttar Alliansen Jimmie Åkesson och SD har för vana att rösta med alliansregeringen – alltså är en röst på det ­ partiet inte en röst på förändring till det bättre för pensionärer.

LEDARE

12 SEPTEMBER 2014. Sverigedemokraterna

Cancersvulster, kackerlackor och pest. Under veckan som gått har tidningen ­Expressen avslöjat hur politiker inom Sverigedemokraterna beskriver sina medmänniskor.

Under anonymitet på partiets närstående hatsajter berättar politiker att de vill kasta alla romer ur landet och tycker att araber har våld i generna. De vill mörda politiker, domare och asylsökande.

Samtidigt turnerar den lite mer polerade Jimmie Åkesson land och rike runt med ett mindre våldsamt budskap: En röst på SD är en röst för ”förändring – på riktigt”.

Människor som tröttnat på nymoderater, utförsäkringar, skattesänkningar, massarbetslöshet och urholkad välfärd ska alltså sätta sin tilltro till Åkesson på valdagen.

Nio fall av tio

Det är ett svindlande budskap från ­någon som under den gångna mandatperioden möjliggjort för Fredrik Reinfeldt att genomföra sin politik.

Under de här åren har SD i nio fall av tio röstat med alliansregeringen i de viktiga blockskiljande omröstningarna. Detta­ enligt en undersökning från Riksdagens utredningstjänst, RUT.

Så vad är det då SD röstat för och emot sedan de blev med riksdagsmandat 2010?

I rapporten ”Stödpartiet” från tanke­smedjan Tiden ges ett svar.

Här analyseras hur SD har röstat, och fram träder en bild av ett parti som i få frågor stått för någon förändring i de viktiga frågorna.

SD har röstat emot att Fas 3 ska läggas ner, de har röstat emot att arbetslivsforskningen ska få ökade resurser, de har röstat emot att folk med otrygga anställningar ska anställas på riktigt efter 24 månader.

Partiet har i en egen reservation krävt fler undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las. De har röstat emot att fler kvinnor ska få rätt till heltid.

De har tillsammans med regeringen gett ­arbetsgivare rätt att själva ­besluta om nödfallsövertid. Dessutom har man fällt ett förslag om bättre ersättnings­nivåer i a-kassan.

De har stoppat ett förslag som gör att skolan inte ska kunna ta ut extraavgifter för sina elever. SD ha röstat ner en kommission som skulle utreda och komma med förslag på hur man kan minska hälso­klyftan i Sverige.

De har varit med och fällt arbetet för att ta fram en ny socialtjänstlag och de har stoppat ett förslag om vårdgaranti i missbruksvården. Arbetet med att göra FN:s barnkonvention till lag har SD ­också stoppat.

Och så var det detta med pensionerna.

Röstade för ökad skatteklyfta

När Åkesson i tv-debatter ojar sig om pensionärers ekonomiska utsatthet ska man veta vad hans parti på en och samma dag i november i fjol ställde till med.

Först röstade man för femte jobbskatte­avdraget och en ökad skatteklyfta mellan pensionärer och löntagare. Sedan fällde­ man ett rödgrönt förslag som krävde­ att pension inte skulle beskattas hårdare än lön.

En röst på SD är inte en röst på förändring. Det är en röst på högerpolitik och mer otrygghet.

Dessutom är det en röst på politiker som anonymt kallar människor för skade­djur och som kommer låta M regera ­vidare.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN