ÅSIKT

Sluta mumla om de sjuka nu, regeringen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Regeringen måste ha med konkreta förslag mot utförsäkringen av sjuka i vårbudgeten
LEDARE

Om lite drygt en månad kommer vårbudgeten och det är sanningens minut för Stefan Löfven. Inriktningen för regeringens politik kommer att presenteras och vi vet att det behövs välfärdsreformer och i­nvesteringar för att få i gång ekonomin och för att samhället ska bli lite mer anständigt.

En grupp som kommer att få vänta på anständigheten är de sjuka och långtidssjukskrivna.

Det står klart sedan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i veckan medgav att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen inte kommer att försvinna i sommar.

90 000 utförsäkrats

Det var i juli 2008 sjukförsäkringen blev tidsbegränsad så att man som sjukskriven bara kan få pengar under två och ett halvt års tid i ett sträck. När dagarna är slut är man att betrakta som utförsäkrad. Enligt den förra regeringens tankesätt är man nu en frisk och arbetssam människa och ska raskt och lydigt bege sig Arbetsförmedlingen.

I dag har upp emot 90 000 personer utförsäkrats. Deras sjukdagar är slut.

Nästan hälften av de människor som utförsäkrades 2010 fick efter fyra år förtidspension, enligt Försäkringskassan. Där emellan har de valsat runt i olika rehabiliterings- och arbetslivsprogram utan att komma närmare ett riktigt jobb.

Försäkringskassan spår att 13 200 personer kommer att utförsäkras i år, och allt fler tycks fastna i systemen. Över 2 200 människor kommer i år att ha utförsäkrats två gånger och få göra de över 9 000 dubbelutförsäkrade sällskap.

Inte friska

Det här är människor som inte blir friska eller som inte kommer närmare jobb. De har däremot gjorts fattigare och Försäkringskassans egna analyser visar att många av de utförsäkrade så småningom blir sjukskrivna för gott.

Så ser ett samhälleligt misslyckande ut.

Extra anstötligt blir det när man vet att försämringarna i sjukförsäkringen fem gånger om skulle betala skattesänkningar för människor med jobb. Och det trots att man visste att människor skulle komma i kläm.

Att regeringen inte kan lova att förbättra reglerna redan i sommar får vi kanske acceptera. Den rödgröna budgeten fälldes ju som bekant av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna och det går inte att göra ogjort.

En chans att korrigera

En vårbudget är att betrakta som en avstämning och ett tillfälle att korrigera statsbudgeten. Regeringen har stora möjligheter att göra förändringar, men det finns ett lagligt hinder för den tilläggsbudget som regeringen nästa månad: Att ändra statliga inkomstskatter går bara att göra vid årsskifte. Och att höja skatter kommer man behöva göra om man vill rusta upp sjukförsäkringen igen.

Mer oroad bör man bli när socialförsäkringsminister inte förmå ge klart besked om att den bortre tidsgränsen åtminstone ryker i höstbudgeten:

– Vår ambition att tidsgränsen ska tas bort ligger fast och att det ska ske så snart det bara går, säger hon till SR;s Ekonyheter.

Det duger faktiskt inte.

Riktiga och konkreta förslag för att stoppa utförsäkringarna måste finnas i vårbudgeten. Klara besked måste komma i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM