Busch Thor tycker till om aborträtten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Livets ords husorgan låter KD:s nästa partiledare som en abortmotståndare

Abortprotest "Kristen Demokratisk, Ungdom, KDU, i protest mot fri abort på Sergels torg i Stockholm 1970.
Abortprotest "Kristen Demokratisk, Ungdom, KDU, i protest mot fri abort på Sergels torg i Stockholm 1970.

I december förra året ordnade RFSU och tidningen Ottar en festival för att fira att Sverige haft fri abort i 40 år. Någon kastade in en rökbomb.

– Männen ryckte upp dörren och slängde mitt under pågående filmvisning in något som spred orange, stark, stickande rök i lokalen, berättar Carolina Hemlin, chefredaktör på Ottar.

Kvinnans rätt att själv bestämma över sin kropp är fortfarande kontroversiell. Många andra vill vara med och tycka till, religiösa ledare, högerextremister och kristdemokrater.

"Står bakom lagen"

Bland de demokratiska partierna är det bara Kristdemokraterna som fortfarande debatterar saken. Men där lever debatten, trots att partiledningen sedan länge försökt sprida budskapet att de står bakom den nuvarande lagstiftningen.

Om partiet väljer Ebba Busch Thor till ny partiledare är det tveksamt om den linjen håller längre. Och efter att hennes motkandidat Jakob Forssmed dragit sig ur finns idag inget som tyder på att hon inte blir vald.

Livets Ord

I tidningen Världen idag, med kopplingar till församlingen Livets Ord, fick Ebba Busch Thor nyligen frågor kring sin syn på aborträtten.

Hon har lanserat en "nollvision" för aborter, men vad betyder det i praktiken?

Ganska mycket visar det sig.

– I en sån här situation finns det två skyddsvärda individer, både kvinnan och fostret, säger hon till Världen idag.

Att utgångspunkten i vår lagstiftning är "fri" abort, alltså kvinnans rätt att själv bestämma, verkar gått spårlöst förbi i hela artikeln.

"Samvetsfrihet"

Busch Thor vill ändra flera konkreta saker.

– Jag tycker att vi i enlighet med Europakonventionen borde kunna hitta ett sätt att i Sverige införa samvetsfrihet, säger hon.

"Samvetsfrihet" är en av abortmotståndarnas favorituttryck. I sak handlar det om att vårdpersonal ska ha rätt att vägra utföra aborter.

Det kanske låter bra men det är ett trick.

I Europa och USA har "samvetsfrihet" länge varit ett vanligt sätt för abortmotståndare att undergräva aborträtten och göra kvinnans rätt till abort beroende av annat än hennes egen vilja. Det bör självfallet vara frivilligt att arbeta på en kvinnoklinik men inte upp till var och en att ha en egen vårdetik.

Utländska kvinnor

Men Busch Thor nöjer sig inte med detta. Hon vill även ha en "uppföljning" av den regel som infördes 2008 och som gav utländska kvinnor rätt till abort i Sverige.

Denna rättighet var oerhört kontroversiell inom Kristdemokraterna där många verkade tycka att andra länders mer restriktiva lagstiftning så att säga skulle gälla "deras" kvinnor.

Hon vill även föra statistik på varför kvinnor gör abort. Vad en sådan mycket känslig registrering av uppgifter ska syfta till om aborten ska vara fri framgår inte.

Högerkristna

Abortmotståndarna är tillbaka i debatten över hela Europa. De är en stor politisk familj.

I ena änden finns Vatikanstatens och de högerkristnas subtila lobbyister som arbetar genom EU:s institutioner och Europarådet.

I den andra änden finns högerextrema aktivister.

Den gemensamma nämnaren är att de vill rulla tillbaka kvinnors rättigheter.

Kristdemokraterna har under femtio år befunnit sig på fel sida i den striden.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.