Pernilla Ericson

En knivsegg mot Ungerns kvinnor

Löftet som ska öka barnafödandet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ungerska kvinnor som föder fyra barn eller fler ska aldrig mer behöva betala inkomstskatt, lovade landets premiärminister Viktor Orbán i sitt årliga tal till nationen.

I Europa föds färre och färre barn, och lösningen i väst är migration, beskrev Orbán situationen, med slutsatsen: “Vi ser inte bara till antal, vi vill ha ungerska barn. Migration är för oss att ge upp.”
Så talar en invandringsfientlig högerpopulist som vill hålla kvinnor vid spisen, med ett budskap som ger obehagliga associationer till 1930-talets Tyskland.

Lockar med lån

Viktor Orbáns löfte är bara en del av ett förmånsprogram som ska få fler ungerska kvinnor att vilja skaffa barn. Bland annat ingår att kvinnor under 40 år som gifter sig för första gången bli berättigade till ett subventionerat lån på omkring 330 000 kronor, och en tredjedel av skulden skrivs av när andra barnet föds.

Glöm pappornas roll som föräldrar, för det gör Ungern. Där erbjuds nyblivna mödrar 71 veckors föräldraledighet och pappor en vecka. Signalen är solklar: det är kvinnors lott och ansvar att ta hand om barnen.

En högerpopulist behöver skapa dimridåer för vad den här typen av program gör med kvinnors självständighet. Vad som händer med den kvinna som blir lämnad, och som tillbringat större delen av sitt vuxna liv i hemmet med att ta hand om barn. Hur bristen på ekonomisk frihet dessutom blir ett livsfarligt hinder om partnern är våldsam.

Öppen antisemitism

I demonstrationer mot regeringen höjer fler och fler kvinnor rösten om bristen på jämställdhet i landet.

Ungern är redan omskrivet för den brutala flyktingpolitiken, för muslimfientliga utspel och den öppna antisemitismen från landets ledare. Flyktingar vid gränsen har vittnat om hur de utsatts för misshandel och tortyr. Genusstudier förbjuds, media kontrolleras. Nu kommer nästa steg, att förändra kvinnors roll och vrida klockan bakåt.
Löftet till Ungerns kvinnor kommer inlindat i mjuk bomull. Men det innehåller en sylvass egg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.