Broderskap behövs

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag träffas broderskapsrörelsen – de kristna socialdemokraterna – i Nyköping för att hålla kongress. Det är en liten men betydelsefull organisation som haft stor påverkan på det socialdemokratiska partiet under årens lopp.

Broderskaparna håller den internationella fanan högt och driver solidaritetsfrågorna utifrån ett globalt hållbarhetsperspektiv.

Peter Weiderud kommer att väljas till ny ordförande. Det är utmärkt. Weiderud har tidigare arbetat med internationella frågor både inom kyrkan och regeringskansliet. Han har just kommit hem från Kyrkornas världsråd.

Med Weiderud som ordförande kan broderskapsrörelsen fortsätta att vara det salt i den internationella debatten som socialdemokratin behöver.

Stark solidaritet

Motionerna till kongressen sätter solidariteten högst på dagordningen. Det kan handla om bättre social- och drogpolitik, generösare flyktingpolitik eller solidaritet med palestinierna.

I en tid när globaliseringens fram- och baksidor framträder allt tydligare behövs broderskaparnas etiskt grundade samhällsvisioner mer än någonsin.

Broderskapsrörelsen var också tidigt ute med att bygga broar till de muslimska organisationerna i Sverige. Det är ett angeläget demokratiarbete som fler inom socialdemokratin borde ägna sig åt.

Förhoppningsvis kan broderskapsrörelsen agera ännu mer av blåslampa gentemot moderpartiet när det gäller kritiken mot kvartalskapitalismens globala härjningar, islamofobin, det vettlösa terrorkriget och miljöförstörelsen.

Svalt miljöintresse

Tyvärr tycks miljöengagemanget ha svalnat något att döma av motionerna. Det är beklagligt för det skulle behövas en återuppväckelse av kampen för ett energieffektivt och miljövänligt samhälle.

I synnerhet som kärnkraftskramarna tycks ladda upp inför s-kongressen i höst.

HK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.