ÅSIKT

Verkliga förlorare i Vita huset

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Iraks Body count rapporterar, med sina försiktiga beräkningar, bortåt 40?000 civila döda sedan den dag George W Bush deklarerade sin krigsseger i Irak.

Under mars och april dog 2?500 och 85?000 måste fly sina hem, enligt FN:s hjälpmission i Irak. I Basra har öppna strider pågått.

I torsdags möttes krigets och ockupationens båda ledare, Bush och Tony Blair, i Vita huset. Kriget var riktigt, sa de, och Irak gör framsteg. Den nya regeringen, utsedd fem månader efter valet, måste få omvärldens stöd, försäkrade de båda ledarna.

Al Malikis regering är i huvudsak ett provisorium, oförmögen att tillsätta ministrar, ansvariga för försvars-, inrikes- och säkerhetsfrågor. Starka grupperingar inom parlamentet anklagar USA för att direkt styra tillsättandet av ministrar.

Det fanns inga massförstörelsevapen och det kan få folk att undra om kriget var värt plågorna, sa Bush. Han och hans brittiske vän varnade för ett tillbakadragande av de utländska trupperna. Det skulle kunna leda till nederlag och därmed göra ”världen till en fruktansvärt farlig plats”.

Det är ju dit kriget lett. Till massdöd, våldsamma strider, fortsatt sönderfall i Mellanöstern och växande makt över Irak för de delvis fundamentalistiska härskarna i Iran.

Medan alltfler

De båda ledarna, mer impopulära än någonsin, överlämnar därmed åt sina efterträdare att försöka bygga fred i regionen och rekonstruera det land, Irak, som först härjats av brutal diktatur och sedan av ett grymt anfallskrig och blodig ockupation.

Olle Svenning

ARTIKELN HANDLAR OM