ÅSIKT

Platt fall för platt skatt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: slovakisk (s)egrare Slovakien höll val i helgen och socialdemokraterna, Smer, här med dess ledare Robert Fico, förde fram ett budskap om att införa progressiv skatt – i stället för platt skatt. Partiet blev det klart största i valet.
LEDARE

Platt skatt är det nya modeordet bland marknadsliberaler i Sverige och i övriga Europa. Skönheten sägs ligga i det enkla. Alla betalar samma procentsats i skatt oavsett inkomst.

Platt skatt har införts i ett tiotal före detta kommunistländer, som Estland, Lettland, Ryssland och Slovakien. Platt men framför allt låg skatt har lockat till sig investeringar. Det har bidragit till hög tillväxt som förstås applåderats. Baksidorna har det inte talats lika mycket om.

Särskilt Slovakien har varit ett skyltfönster för denna ultraliberala politik. Den högerkoalition som styrt landet i åtta år har fått vänliga klappar på axeln av sådana storheter som EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och den svenske folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Entusiastisk Leijonborg

I sin bok ”Global utmaning” skriver Leijonborg entusiastiskt om Slovakiens ”tigerekonomi” efter att ha pratat med svenska företagsledare på plats och landets motsvarighet till Skattebetalarnas förening.

Folkpartiledaren går inte så långt att han lovar införa samma system i Sverige, men uppmuntras av att man inte som svenska socialdemokrater ser ”höga skatter som ett egenvärde”.

Tydligt budskap

Även i centerpartiet gillas tanken på platt skatt. De unga centerpartisterna driver på. Partiledaren Maud Olofsson är inte avvisande.

Mindre entusiastiska visar sig dock medborgarna i de berörda länderna vara. Valet i Slovakien i helgen blev en rungande protest mot den platta skattens politik och de stora klyftor och brister i välfärden den fört med sig.

Socialdemokraterna, Smer, blev landets klart största parti. Om det räcker för att bilda regering är ännu oklart.

Tydligt är dock att partiets budskap om att införa progressiv skatt för att få resurser att bygga upp en anständig social välfärd lockat väljarna.

Partiledaren Robert Fico beskrivs av medierna som ”vänsterpopulist”. I själva verket leder han ett parti som är medlem av den internationella socialdemokratiska rörelsen. Partiets program är väl förankrat i den europeiska socialdemokratin och i den som brukar beskrivas som den europeiska sociala modellen.

Tvära kast i öst

Ännu drygt femton år efter murens fall blåser de politiska vindarna åt olika håll i Östeuropas nya demokratier. Kasten är ofta tvära. Det är inte konstigt om politikerna lockas av snabba lösningar för att möta medborgarnas längtan efter bättre och tryggare liv.

Platt skatt förutsätter låga skatter, annars fungerar inte systemet. Därför är det inte på lång sikt hållbart för länder med välfärdsambitioner. Talande är att inget utvecklat västland har infört systemet, trots många borgerliga lockrop.

TS

ARTIKELN HANDLAR OM