ÅSIKT

Israel talar maktspråk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Våldet fortsätter. I går sköts ännu en palestinier av israelisk militär i Hebron på Västbanken.
LEDARE

När det nyvalda palestinska parlamentet skulle träffas i Ramallah i helgen fick ledamöterna från Gaza delta via videolänk. Israel stängde gränsen efter att Hamas vann valet. Den storstilade reträtten från Gaza visade sig inte betyda något självstyre för palestinierna.

Den tillförordnade israeliske premiärministern Ehud Olmert har hårt anklagat palestinierna för att ha röstat in terrorister i ledningen.

Olmert har beslutat att dra in palestiniernas skattepengar. Det rör sig om cirka 400 miljoner kronor varje månad.

Israel tänker däremot inte helt stänga gränserna för pendlande palestinsk arbetskraft. Humanitär hjälp ska också tillåtas nå fram.

”Bör sättas på diet”

Premiärministerns rådgivare Weissglas talar om att palestinierna bör sättas på diet. ”Vi måste se till att de går ned i vikt men inte dör”.

Så talar ockupationsmakten. Det ger en bild av just den förnedring och kränkning som palestinier dagligen upplever på Västbanken och i Gaza. Är det märkligt att Hamas och andra religiöst extrema rörelser växer i ett sådant samhällsklimat?

Just detta påpekar israeliska tidningen Haaretz på ledarplats och varnar för att rekommendera en diet för ett redan fattigt och utsvultet folk.

”I denna situation agerar Hamas mer ansvarsfullt än Israels regering. Hamas talar om en ny era, om vikten av att gå från terrorism till politiskt arbete ... och om en långsiktig vapenvila”, skriver Haaretz.

Det är värt att påpeka att Hamas faktiskt ensidigt upprätthållit vapenvila (hudna) under hela det senaste året.

Den hårdföra israeliska retoriken mot palestinierna just nu hör samman med det stundande israeliska valet. Ehud Olmert vill visa att han minsann inte kompromissar med ”terrorister” och är minst lika hård som konkurrenten Netanyahu. Politiskt är det helt i konsekvens med den plan som Sharon en gång i tiden påbörjade. Den går ut på att inte erkänna något palestinskt ledarskap och samtidigt befästa helt nya gränser på marken.

Olmerts bekymmer är nog inte så mycket att Hamas vann som att det nu finns ett palestinskt legitimt styre som Israel knappast kan negligera i längden.

Omvärlden måste reagera

Palestinierna har genomfört ett demokratiskt val som hyllats av internationella observatörer. Hamas segrade men de flesta bedömare tolkar valresultatet som en protest mot det korrupta Fatah-ledarskapet snarare än som uttryck för ökad militant islamism.

Den mångåriga ockupationen gynnade dessutom Hamas vars sociala program hjälpt mängder med palestinier att få ett drägligt vardagsliv.

Att Israel inte accepterar valutslaget utan gör allt för att försvåra den politiska processen är oacceptabelt.

Omvärlden måste reagera och uppmana Israel att öppna gränserna och ge palestinierna sina pengar. Allt annat leder bara till mer av våld och definitivt inte till en rättvis fred.

HK

ARTIKELN HANDLAR OM