Ledare

Bushs fiasko

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Diktatorer stöder ofta Bushs krig mot terrorismen

USA:s soldater ska stanna kvar i Irak så länge de behövs. Det lovade USA:s president George W Bush i ett tal till det amerikanska folket.

USA:s soldater ska stanna kvar i Irak så länge de behövs. Det lovade USA:s president George W Bush i ett tal till det amerikanska folket.

Foto: MATTHEW CAVANAUGH

30 JUNI 2005. Vägen mot fred och säkerhet går via Bagdad.

Så lyder ett av favorituttrycken bland de nykonservativa som tänker åt George W Bush.

Ett år efter det som kallas Iraks självständighet härskar kaos, död och skräck i Bagdad och stora delar av landet. President Bushs folkliga stöd urholkas. Den amerikanske försvarsministern ser framför sig tolv år av blodiga strider i Irak. Presidenten lovade i sitt något patetiska tal i går natt, att USA:s soldater stannar kvar så länge de behövs och att nödvändiga truppförstärkningar ska levereras.

Så talade Lyndon B Johnson och Richard Nixon om Vietnamkriget.

Bekämpa terrorism

USA-administrationen skrev ut en stor plan för ”Greater Middle East” strax efter de mordiska 11 september-attackerna. Med USA:s hjälp skulle de gamla auktoritära regeringarna bli goda demokratier och därmed skulle också terrorismen bekämpas.

Condoleezza Rice presenterade nyligen, under en rundresa i området, en moderniserad version av Mellanösternplanen. Hon bad sympatiskt nog om ursäkt för att USA under 60 år gynnat icke-demokratiska härskare, exempelvis i Saudiarabien och Egypten. Hon fördömde Syrien och Iran och vidhöll att Hamas är terrorister. Rice hade, som många av Bush-administrationens anhängare, upptäckt en demokrativåg i Mellanöstern.

Våldsamt sönderfall

Efter presidentvalet i Iran, de uppskjutna valen på de palestinska områdena och det allt våldsammare sönderfallet i Irak får kanske också de mest okritiska erkänna demokrati-vågens förgänglighet.

”Vägen via Bagdad” har undergrävt USA:s förmåga att gynna demokratiseringen i Mellanöstern. Det uttrycks tydligt i den uppmärksammade FN-rapporten ”Arab Human Development Report”, också starkt kritisk till styrelseformerna i arabvärlden.

I rapporten sägs Irakkriget och Israels ockupation av Palestina vara avgörande hinder för fredligt reformarbete i området. USA saknar trovärdighet så länge dess regering helt kritiklöst, och med enorma ekonomiska bidrag, stöder den israeliska politiken.

En betydande del av den arabiska opinionen ställer sig också frågan om USA:s mål verkligen är demokrati och inte att tillskansa sig oljetillgångar och militärstrategiska fördelar.

Kräver fria val

I flera områden i Mellanöstern är det särskilt islamisterna som driver krav om fria val, väl medvetna om sitt växande folkliga stöd. Det gäller Hamas i de palestinska områdena, det muslimska brödraskapet i Egypten och bland syrier och Hizbollah i Libanon.

Den amerikanska strategin, som sammanfaller med de auktoritära ledarna i exempelvis Egypten, är att bekämpa och olagligförklara dessa rörelser. Diktatorer i Mellanöstern stöder oftast Bushs ”krig mot terrorismen”.

I valet mellan demokratins oförutsedda resultat i Mellanöstern och behovet av pålitliga, om än auktoritära, allierade, är det svårt att tro att Bush väljer demokratin.OS

OS

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!