Mejla

Somar Al Naher

Billiga poänger på Nicetragedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Människor samlades för att hedra offren efter attacken i Nice.
Människor samlades för att hedra offren efter attacken i Nice.

LEDARE

Innan Frankrike ens hunnit samlas till en tyst minut har debatten satt i gång. Flera franska politiker har använt tragedin

i Nice som slagträ för att plocka hem billiga poänger.

Tidigare har normen varit att ledare inledningsvis uppmanar till sammanhållning och enighet. Men inte den här gången. Marine Le Pen, partiledare för högerextrema Front National, anklagade den nuvarande vänsterregeringen och den sittande presidenten François Hollande för slapphet mot terrorn.

Uppskruvad retorik

Delar av högern vill inte vara sämre utan hakar på den uppskruvade retoriken.

Ett exempel är att den tidigare presidenten, Nicolas Sarkozy, gick ut och förespråkade att man ska sätta fotboja på alla som riskerar att radikaliserares eller sätta dem i husarrest. Hur det ska gå till är oklart. Men oavsett är det en farlig utveckling som äger rum i den franska debatten. En svajande rättsstat utgör ett hot mot demokratin och i slutändan drabbar det helt vanliga medborgare.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls manade i stället till sans och balans.

– Vårt svar på terrorsekten IS kan inte vara en ”Trumpisation” av vår mentalitet, sa han till tidningen Le Journal du Dimanche.

Alla är potentiella offer

Valls kritik mot Donald Trump, som bland annat har föreslagit inreseförbud för muslimer i USA, visar var han vill att skiljelinjen ska gå i politiken.

Flera av offren var just tunisier eller hade nordafrikanskt ursprung, precis som mördaren själv. Sådan är terrorn, den tar inte hänsyn till offrens bakgrund eller religion. I den meningen är vi alla potentiella offer. Därför finns det inget annat sätt att vinna mot terrorn än just enighet mot ideologier som förespråkar splittring.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken i Nice

Frankrike

Terrorism

Somar Al Naher