ÅSIKT

Moderatpolitik för mer utanförskap

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ett förändrat Sverige I går presenterade Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson Moderaternas skuggbudget. ”Integration handlar om arbete”, säger Kristersson. Men M verkar tycka att människor som vill stanna i Sverige kan tvingas betala nästan vilket pris som helst. Förslagen lägger makten hos arbetsgivarna, inte staten, och gör rättslösheten ännu djupare.
LEDARE

– Integration handlar om arbete, sa ­Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson.

– Vi är på väg mot en miljon i utanförskap, varnade partiledaren Anna Kinberg Batra.

I går presenterade duon sitt partis skuggbudget vid en pressträff i riks­dagen. När man läser dokumentet är det svårt att se hur utanförskapet ska kunna brytas.

Vi tar det från början.

Inget kollektivavtal

Med den nya utlänningslagen som ­träder i kraft i juli blir tillfälliga uppehållstillstånd regel. Men det finns ett ­undantag. Den som är över 25 år, har en ­utbildning som motsvarar gymnasiet och som lyckats hitta ett jobb ska kunna få permanent uppehållstillstånd.

I sak innebär det att det inte längre är skyddsskälen som är avgörande för om någon ska beviljas ett permanent uppehållstillstånd.

Det kommer att få effekt på arbetsmarknaden. Fackförbund, Sveriges ­kommuner och landsting och Arbetsförmedlingen har varnat för att den olag­liga handeln med anställningskontrakt kommer att öka.

Nu vill Moderaterna dessutom kraftigt försämra välfärden för människor som får tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Endast den som får permanent uppehållstillstånd – och för att få det ska ­personen alltså ha papper på att den har ett jobb – får samma rättigheter som alla andra.

Oron är också stor att arbetsgivare nu kommer att kunna erbjuda flyktingar jobb med löner och villkor som vi ­normalt inte skulle tolerera.

Om människor vill stanna i Sverige, och i framtiden vill betraktas som samhällsmedborgare med rättigheter och skyldigheter, verkar M tycka att det mesta går an.  Som grädde på moset återlanserar ­Moderaterna också förslaget om en första­jobbet-anställning för att fler nyanlända och ungdomar ska ta sig in på arbets­marknaden. De företagare som vill anställa förstajobbet-personer ska inte behöva ha kollektivavtal och ska i praktiken kunna betala hur låga löner som helst.

Människor kommer utnyttjas

Var går gränsen? Vid att man arbetar gratis under varje vaken timme? Att man sover hos arbetsgivaren? Att man med ­lånade pengar betalar för att få arbeta?

Allt sådant förekommer förvisso redan i Sverige, inte minst efter arbetskrafts­invandringsreformerna för åtta år sedan. För inte så länge sedan tyckte till och med moderater att kollektivavtalade löner och rättvisa villkor var en bra sak.

Nu är det andra tider. Med dagens ­politik kommer människor att kunna ­utnyttjas nästan hur som helst och det är arbetsgivare – inte staten – som tillåts ­bestämma om man får stanna i Sverige.

Anna Kinberg Batras förslag från i går skulle bara göra rättslösheten ännu djupare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM