Mejla

Anders Lindberg

Homofobi inte fråga om islam

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

DÖDSBESKED.  Anhöriga kommer ut från Hampton Inn i Orlando. Deras anhöriga var bland de döda.
DÖDSBESKED. Anhöriga kommer ut från Hampton Inn i Orlando. Deras anhöriga var bland de döda.

LEDARE

 14 juni 2016 Terrorattacken i Orlando

De ville dansa och skratta, älska och ha en trevlig kväll. För Orlandos hbtq-samhälle var nattklubben Pulse en självklar samlingsplats, ett tryggt rum i en tuff tillvaro.

I lördags kväll hade klubben latinamerikanskt tema, inbjudan ligger kvar på Facebooksidan. Nästa meddelande lyder: ”Everyone get out of pulse and keep running”,alla måste ta sig ut från Pulse och fortsätta springa.

Bottenlös sorg

Det är svårt att hålla tårarna tillbaka när man läser hälsningarna som sedan väller in från hela världen på sidan: kärlek, gemenskap och fullkomligt bottenlös sorg.

Hela tiden frågan ”varför?”.

– Målet med våldet är att isolera och hålla oss (homosexuella) dolda eftersom vissa är rädda för förändring och för människor som är annorlunda, säger imamen Daayiee Abdullah, muslimsk rättslärd och öppet homosexuell, till The Daily Beast.

Terroristen Omar Mateen har svurit trohet till IS som även försökt ta på sig dådet. Men som Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan påpekar är sambandet inte bevisat.

– De behöver inte ha haft en koppling, det kan vara så att de bara vill rida på

vågen, säger han.

Enligt terroristens far kan den utlösande faktorn ha varit när sonen för en tid sedan såg två män kyssas i Miami och blev rasande. Hans tidigare fru har i intervjuer beskrivit honom som psykiskt sjuk. Det är inte säkert att vi någonsin får veta hela sanningen.

Hatpredikanter sprider sitt gift

Men även om han var en ensamvarg hade han sin flock. Homofobins idévärld finns bara några klick bort på internet. Hatpredikanter sprider dagligen sitt gift och politiska extremister har mördat förr.

Det som händer nu i debatten är att den extrema högern försöker använda offren i Orlando som slagträ i sitt kulturkrig mot islam. Donald Trump var först och bland de värsta. Kulturkrigarna vill få oss att glömma att kampen mot homofobi måste föras inom alla samhällen. De som drabbas värst av extremisternas tolkning av islam är homosexuella muslimer.

Homofoberna förlorar allt

Men homofobin verkar vara påfallande mångreligiös och mångkulturell. Problemen finns i högsta grad även i vårt sekulära och moderna Sverige. Fördomar och hat begränsar mångas frihet även här.

Orlando är en påminnelse om hur fruktansvärt dödlig denna form av ondska är. Och att hela vårt samhälle måste bli bättre på att konfrontera den.

Samtidigt får vi inte glömma att situationen för hbtq-personer har blivit mycket bättre på senare år. I exempelvis Sverige och USA har samkönade par rätt att gifta sig och kan bilda familj. Och unga människor verkar ha skakat av sig många av tidigare generationers fördomar.

Med tiden kommer homofoberna att förlora allt.

Eftersom det enda de har är vapen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen i Orlando

Hbtq

Terrorism

Anders Lindberg