Ledare

Ta Trump i örat Stefan Löfven

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Inför dagens möte med Donald Trump hade Stefan Löfven planerat att prata om två saker, jobb och säkerhetspolitik. Nu lär mötet i stället domineras av det handelskriget som kan bli följden av de amerikanska planerna på ståltullar.

För delegationens direktörer från Volvo, Ericsson och - framför allt - SAAB är det förstås lite oturligt. Tillfället är lite illa valt för nya stora affärer, inte minst i krigsmateriell. För EU kan Löfvens möte med Trump däremot komma vid precis rätt tillfälle.

Ser ut som en tanke

Det är en händelse som ser ut som en tanke att den svenske statsministern är den första EU-ledare som Trump träffar efter förra veckans tullutspel. Löfven borde nämligen vara ovanligt väl lämpad att tala förstånd med den amerikanska presidenten.

Dels vet Stefan Löfven faktiskt hur ett stålverk ser ut från insidan, och hur viktig både global handel och politiska beslut är för stålindustrin. Som tidigare ordförande i IF Metall har Löfven träffat fler stålverksarbetare och stålverksdirektörer än de flesta.

För frihandel

Löfven har dessutom sin bakgrund i världens kanske mest frihandelsinriktade fackföreningsrörelse. I bland kan det nästan gå till överdrift. Ändå är frihandeln i grunden rätt väg, inte bara för ett litet exportberoende land som Sverige.

Senast USA införde ståltullar, på George W Bushs tid, försvann nästan 200 000 jobb i USA.

Amerikanska tullar kommer att drabba stålverk och stålarbetare runt om i världen, men det blir amerikanska konsumenter som tvingas betala mer för allt som tillverkas av stål. Det kommer att kosta amerikanska jobb, till och med om världen skulle undvika ett handelskrig.

Om någon ska kunna förklara det för Donald Trump är det kanske Stefan Löfven.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps tullar gör oss alla fattigare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Donald Trump

Frihandel