Mejla

Daniel Swedin

Var inte så snål mot vaccinoffren

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gör ett omtag, Gabriel Wikström

Många av de drabbade är unga och kommer inte kunna leva ett normalt liv på grund av sin narkolepsi.
Många av de drabbade är unga och kommer inte kunna leva ett normalt liv på grund av sin narkolepsi.

Skräcken för en svininfluensa fick 60 procent av svenskarna att vaccinera mot det nya viruset 2009. Följderna av en pandemi hade stått det svenska samhället dyrt.

Smittskyddsinstitutet sa att vi utan vaccinering kunde förvänta oss upp­emot 100 döda bland personer under 60 år. Sjukvården hade dessutom utsatts för orimliga påfrestningar.

300 insjuknade

Så svenskarna vaccinerade sig. Och det räddade sannolikt liv, men i dag talar ingen om svininfluensan utan om narkolepsin.

Redan 2011 rapporterade Läkemedelsverket att barn och ungdomar som fått Pandemrix – vaccinet mot svininfluensa – löper nästan fyra gånger så hög risk att drabbas av narkolepsi, en sjukdom som stör hjärnans förmåga att reglera vakenhet och sömn. Nu vet vi att över 300 personer insjuknade i narkolepsi efter den svenska Pandemrixkampanjen.

I går slog riksdagen fast att de som drabbats av narkolepsi ska ersättas med tio miljoner kronor. Pengarna kommer i första hand att betalas ut från Läkemedelsförsäkringen, ett bolag som samägs av de stora läkemedelsproducenterna.

Om betalningarna från försäkringen inte ger full ersättning kliver staten in och kompletterar. Men ingen kan få mer än tio miljoner.

Det duger faktiskt inte.

Många av de drabbade är unga och kommer inte kunna leva ett normalt liv på grund av sin narkolepsi. 10 miljoner är pengar som ska räcka hela livet till människor som kanske inte kan arbeta som vanligt på grund av sjukdomen.

Ekonomiska förluster

Enligt uträkningar som revisionsbyrån PWC gjort kommer värdet av ersättningen urholkas och innebära stora ekonomiska förluster för många.

Redan innan ersättningen klubbades i riksdagen har Pandemrix-kopplingen till narkolepsi dessutom tjänat som oseriös skräckpropaganda mot vaccin. Nu lär det bli ännu värre.

I värsta fall kan snålandet på de som drabbades av narkolepsi skrivas in i den konspirativa berättelse där vaccin alltid är värre än sjukdomarna det ska skydda emot.

Därför måste folkhälsominister Gabriel Wikström lova ett omtag och se över ersättningsnivåerna en gång till. Ytterst handlar om att säkra förtroendet för det svenska smittskyddet.

Om människor inte litar på att staten ställer upp för dem kan stödet för all andra typer av vaccinering erodera.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.