ÅSIKT

Flykting tog fel tåg – fastnade i Danmark

Foto: Micaela Landelius / Sydsvenskan / TT
Asylsökande Robel Kidane hade börjat etablera sitt liv i Sverige när han råkade ta fel tåg och hamnade i Danmark. Därifrån fick han inte komma tillbaka in i landet. Något som fick Mikael Kinning att agera.

avEva Franchell

LEDARE

29 oktober 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gränskontrollerna

Det här är en historia med ­lyckligt slut, för äntligen är ­Robel Kidane tillbaka i Sverige.

Det såg länge dystert ut för 17-åringen som tog fel tåg och fastnade i Danmark.

Sydsvenskan har följt Robels öde och beskriver hur han som flykting kom från Eritrea till Sverige i augusti 2015. Han ­sökte asyl och placerades under tiden på ett boende i Höllviken söder om Malmö. Allt rullade på med skola och fotboll, ända till den där ödesdigra tors­dagen i ­augusti.

Robel hamnade på fel lokaltåg och kanske slumrade han till en aning. När han upptäckte sitt misstag var han redan i Danmark.

Fick hjälp av en vän

Där placerades han på ett boende i Hundstrup medan migrationsmyndigheterna hemma i Sverige avskrev hans asyl­ansökan. Robel hade ju lämnat landet.

Skåne och Danmark har byggts för att hänga ihop. Men nu hade Robel passerat den gräns som Sverige byggt mot omvärlden. Frågan var om han någonsin skulle kunna ta sig tillbaka.

Han fick lite hjälp av en vän. Mikael Kinning på Röda ­Korsets projekt Medmänniskanu körde på eget bevåg över till Danmark för att hämta Robel som till en början inte fattade någonting. De tog sig genom gränskontrollen med hjälp av en kopia på Robels legitimation för asylsökande.

Han beskriver hur lyckan kändes i magen när bilen rullade över bron.

Vill träffa sin bror igen

Migrationsverket öppnade Robels asylansökan igen och i veckan kom så samtalet som Robel Kidane väntat på.

– Jag har fått permanent ­uppehållstillstånd, berättar han för Sydsvenskan.

– Nu vill jag bara tänka på ­skolan och plugga mycket. Jag vill stanna på mitt boende, jag trivs, allt är bra.

På höstlovet ska han plugga extra engelska och han håller på att lära sig simma. Sedan ­hoppas han få de resepapper som krävs för att han ska kunna ta sig till Norge. Där finns hans bror.

– Det längtar jag efter. ­Mycket.

Tar beslut i veckan

Det krävdes en hel del mod av medmänniskan Mikael Kinning när han körde över bron. Men tack vare honom har Sverige fått en ambitiös skolelev som vill bli ingenjör. Sådana behöver vi fler av.

I veckan kommer regeringen att ta ställning till gränsen som stoppade Robel. Allt pekar på att kontrollerna blir kvar trots att Skåne och Danmark egentligen hör ihop och är så lika att man lätt hamnar fel utan att ­fatta det.

ARTIKELN HANDLAR OM