Mejla

Eva Franchell

Gravid och hjärtsjuk tvingas söka nytt jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är gravida kvinnor som lyfter gamla, kånkar på småbarn, skiljer slagskämpar i skolan och tar emot hot i socialtjänsten.
Foto: Colourbox
Det är gravida kvinnor som lyfter gamla, kånkar på småbarn, skiljer slagskämpar i skolan och tar emot hot i socialtjänsten.

Höggravid kvinna med hjärtfel söker nytt jobb.

Jobbannonsen ligger ute på Facebook. Marielle Peterson har bara två veckor kvar till förlossning, ändå vill Försäkringskassan att hon ska söka ett lättare arbete.

Hon har ett medfött hjärtfel som komplicerar graviditeten. Hjärtspecialisten har sjukskrivit henne. Gynekologen har sjukskrivit henne. Trots att hon bara har ett par veckor kvar anser Försäkringskassan att Marielle Peterson ska leta efter ett "lättare arbete utan stress". För att motivera henne sänker kassan sjukpenningen så att hon knappt klarar hyran.

Lika hjärtlös

Hon är inte ensam. Försäkringskassan låter lika hjärtlös nu som under Alliansens dagar. Reglerna är lika hårda och tillämpningen uppenbarligen lika stelbent.

Vem har för övrigt hört talas om ett "lättare arbete utan stress" i dessa dagar? Det finns bara inte.

I dag är det kvinnorna som har de hårda jobben. De sliter i äldrevården, sjukvården, förskolan, skolan och socialtjänsten. De bär samhället och dessutom ska de föda våra barn. Det är ofta gravida kvinnor som lyfter gamla, kånkar på småbarn, skiljer slagskämpar i skolan och tar emot hot i socialtjänsten.

Snart ska föda

Och om de inte orkar riskerar de att hamna i Alliansens gamla rehabiliteringskedja. Att kvinnor som blir sjuka på grund av graviditet ska behöva rehabilitering är för övrigt bara trams. Det vet väl alla att graviditeten går över när barnet väl är fött, men Försäkringskassan har sina regler. En gravid kvinna som varit sjukskriven i mer än sex månader måste söka annat jobb även om hon snart ska föda.

Arbetslivet har blivit tuffare. Sjuktalen ökar framför allt bland kvinnor och givetvis måste de gravida kvinnorna drabbas extra hårt. Försäkringskassan saknar dock statistik över gravida kvinnor som sjukskrivs. På många sätt har reproduktionen hamnat i skymundan. Barnafödandet borde vara en central fråga för vårt land - nationens välstånd mäts ju i antalet lyckligt födda barn.

Ändå verkar hälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström mest vara upptagen med perifera EU-frågor som att folk röker e-cigaretter eller vattenpipa. Nej folk ska givetvis inte röka, men just i går föll hela förlossningsvården i Stockholm samman. Han kunde ha noterat det.

Kaos på förlossningen

Tusentals blivande mammor vet i dag inte var de ska föda, det vet inte ens om det blir i Stockholm. Södra BB läggs ner och BB Sophia stänger redan i mitten av maj.

Det är också ett resultat av Alliansens politik för i Stockholms läns landsting är det fortfarande borgerligt styre. För fem år sedan införde dåvarande sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt Vårdval förlossning.

Kvinnorna skulle själva få välja mellan vanliga sjukhus och nya privata lösningar. Det blev kaos förstås och efter några vansinnigt dyra år stänger det privata flaggskeppet BB Sophia. Alliansen i Stockholm försöker nu skaka fram alternativa förlossningsplatser och något vårdval lär det knappast bli.

Kvinnor ska vara glada om de hittar någonstans där de kan föda. De ska vara glada om de tar sig genom graviditeten utan att hamna i någon rehabiliteringskedja.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.