En nätdebatt utan hatsajter är möjlig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan november delas 74 procent mindre hat på sociala medier

Det radikalnationalistiska landskapet Olika hatsatjer skiljer sig åt men har det gemensamt att de inte rapporterar vanliga nyheter. Syftet är att kommunicera en viss berättelse om Sverige där "folket" hotas av olika krafter utifrån. Källa: Expo
Det radikalnationalistiska landskapet Olika hatsatjer skiljer sig åt men har det gemensamt att de inte rapporterar vanliga nyheter. Syftet är att kommunicera en viss berättelse om Sverige där "folket" hotas av olika krafter utifrån. Källa: Expo
Agnes Wold Professor och debattör
Agnes Wold Professor och debattör

Enligt en undersökning från LO har delningarna på sociala medier från rasistiska hatsajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider gått ner med 74 procent sedan november 2015.

Det är ett trendbrott som visar att källkritiken på nätet har blivit bättre.

En övertydlig illustration av hur dessa sidor arbetar var när professor Agnes Wold delade en artikel från Nyheter Idag i veckan.

Nyheter Idag drivs av den tidigare SD-aktivisten Chang Frick och försöker se ut som en riktig nyhetssida.

Putins vänner

Chang Frick arbetar även åt Vladimir Putins propagandakanal RT.com. Eller som han själv uttrycker saken "Jag är också stringer (en frilansare med återkommande uppdrag) åt RTs dotterbolag Ruptly. Vi köper även videoklipp från dem. Man kan säga att vi samarbetar lite.".

Nyheter Idag, som ingår i LO:s undersökning, har specialiserat sig på att skapa nätdrev mot enskilda.

När kulturjournalisten Kristina Lindquist kritiserade Agnes Wold för att hon delade nyheter från sidan reagerade Chang Frick direkt.

"Ska fan bestraffas"

"Nu behöver jag konsultation i vad som är den där Kristina Lindquists Akilleshäl. Hur hatar man henne på bästa sätt? (...) När folk leker äckliga moralpoliser på Twitter ska de fan bestraffas." skrev han i den slutna Facebook-gruppen "Hatklubben".

De flesta journalister som har granskat eller kritiserat dessa sidor råkar ut för liknande saker, och de nätdrev som alstras i slutna forum kan bli mycket kraftfulla.

Ett annat nät är möjligt

Men kraften hos Nyheter Idag, Avpixlat eller andra liknande sidor ligger trots allt inte hos nätsoldaterna utan i den delningsmakt som LO analyserat.

Om folk vore medvetna om hur dessa sidor arbetar skulle förmodligen ännu färre dela materialet.

Drömmen vore självklart ett politiskt samtal där den högerpopulistiska makten på nätet brutits och där ingen längre blir trakasserad för sina åsikter.

Men då måste alla tänka på att inte ge hatet spridning.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN