ÅSIKT

Volvo struntar i våra svenska värderingar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra höll sitt årliga sommartal på Mosebacke i Stockholm.
LEDARE

– Jag skulle vilja slå ett slag för den kanske allra svenskaste av värderingar – att göra rätt för sig.

Så sa Moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt sommartal på national­dagen. Frågan är om hennes slag hörs till några av de allra svenskaste av företag.

I veckan har SVT kunnat berätta att Ulla Svensson, som driver en liten blomsterhandel i en Stockholmsförort, betalar mer i bolagsskatt än SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och

Skanska.

Faktum är att några av Sveriges största och mäktigaste företag inte betalade någonting eller mycket lite i skatt

under 2014. Genom trix, fix och planering slipper man undan, men de stora vinsterna till aktieägarna betalas förstås ut.

Låt oss ta Volvo som exempel. De skapar arbetstillfällen och exportinkomster för Sverige och de anställer svenskar som betalar skatt som kan användas till att finansiera utbildning, infrastruktur och pensionssystem. Sådant som ger förutsättningar för bolagens verksamhet i Sverige, helt enkelt.

Enligt uppskattningar från Skatte­verket så går staten årligen miste om upp emot 50 miljarder kronor på grund av att företag och medborgare inte betalar skatt. Det är nästan lika mycket som statens alla utgifter för vägar, järnvägar och andra kommunikationer i år.

Anna Kinberg Batras sommartal igen:

– Att göra rätt för sig och försörja sig själv är det finaste vi har i vårt sam­hälle. Den som säger emot detta säger emot hela vårt samhällsbygge.

Ingen säger emot, men i handling visar en rad svenska företag visar att de inte vill ta något ansvar för samhällsbygget. Det måste våra politiker faktiskt göra något åt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Volvo