ÅSIKT

Kaplan bör ta av offerkoftan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Andersson

Det var en helt nödvändig ministeravgång. Förtroendet för Mehmet Kaplan var förbrukat.

I fredags avslöjades att bostadsministern varit på samma middag som en representant för den svenska grenen av de högerextrema turknationalisterna Grå Vargarna, en organisation med mord och terror på sitt samvete.

När avslöjandet kom var reaktionerna från Kaplan pinsamma och otillräckliga. Han förstod uppenbarligen inte allvaret i situationen trots skarp kritik från bland andra demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Kaplans egen partivän.

Ingen förståelse

Under helgen framkom sedan att Kaplan gjort liknelser mellan Israels agerande mot palestinier och nazisternas behandling av judar. Ett fruktansvärt uttalande, sa utrikesminister Margot Wallström.

På presskonferensen uttryckte Kaplan dock ingen ånger eller förståelse för kritiken.

Vi har hamnat i en situation där den jag är och vad jag står för ifrågasätts och där dessa ifrågasättanden står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs, sa Kaplan på presskonferensen.

Nej Mehmet Kaplan. "Vi" har inte "hamnat" i en sådan situation. Felet är helt ditt eget.

Kaplan har under lång tid utsatts för rasistiska och islamofobiska hatkampanjer på nätet. Attackerna bottnar ofta i högerextrema konspirationsteorier om att muslimer tar över makten i väst. Som statsråd blev han snabbt måltavla.

Det gör det inte mindre beklagligt att han vid sin avgång inte klarade av att uttrycka någon som helst självkritik. Det beteendet riskerar att göda en annan slags konspirationsteori, nämligen att Kaplan tvingades bort för att han är muslim.

Vilket helt enkelt inte är sant. Mehmet Kaplan föll på eget grepp.

Det blev inte bättre av att Miljöpartiets språkrör backade upp denna bisarra historieskrivning.

"Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet, men utifrån omständigheterna så respekterar vi hans analys och beslut", skrev språkrören Fridolin och Romson i en kommentar.

Som sagt, jämför detta med de uttalanden som kommit från Kaplans regeringskollegor Margot Wallström, Alice Bah Kuhnke och statsminister Löfven själv.

Flyttat fokus från samhällsproblem

I stället för att deppa över "bilden av Mehmet" beklagar många av oss andra i stället Kaplans omdömeslösa handlingar och uttalanden. De har sänkt förtroendet för regeringen och flyttat fokus från viktiga samhällsproblem. Exempelvis den akuta bostadskrisen.

Stefan Löfven borde nu ta tillfället i akt och göra en ordentlig regeringsombildning. Det har länge varit uppenbart att det finns ministrar som inte håller måttet, att några kan få tyngre portföljer och att regeringen skulle behöva ny energi.

En sådan nystart borde ha gjorts redan i höstas. Men sent är bättre än aldrig.

avKarin Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM