ÅSIKT

Hugo, 6, offras av Moderaterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Bra cancervård är en fråga om pengar

Foto: MAGNUS SANDBERG
Brist på operationssjuksköterskor gör att över 200 barn har väntat mer än 90 dagar på sin operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Det är barn med cancer eller svåra hjärtproblem som köar för att få hjälp.

I dag berättar Svenska Dagbladet om Hugo Zetterström, sex år, som har cancer. Han borde ha opererats för flera månader sedan, men tre gånger har ingreppet fått ställas in. Personal saknas.

Det gör ont i magen att läsa. En sexåring ska cykla, skratta och ägna sommaren åt att bada - inte fastna i en operationskö.

Men så ser Sverige faktiskt ut 2016.

Inte ensam

Och Hugo är inte ensam. På Astrid Lindgrens barnsjukhus har i dag 211 barn väntat längre än de 90 dagar som är max enligt reglerna.

Moderatstyrda Stockholms läns landsting är en katastrof vad gäller bemanning. Enligt Svenska Dagbladets kartläggning saknas omkring 500 specialistsköterskor och 200 läkare. Hugos föräldrar funderar nu på att försöka hitta vård utomlands.

Orsaken till personalbristen är bland annat att landstinget håller nere lönerna så att allt färre vill arbeta där. Det skapar en ond cirkel av tyngre belastning, sämre arbetsmiljö och att ännu mer personal söker sig därifrån.

Inte fullgod vård

På Astrid Lindgrens barnsjukhus råder redan kris och det innan sommarens ledigheter ens börjat. Alla som någon gång varit på barnakuten vet att det är mycket svårt att ens få träffa en läkare. Ofta får man åka hem efter att ha suttit timmar i väntrummet tills barnet inte orkar längre. Utan svar.

Det krävs 28 specialistutbildade sjuksköterskor för att hålla åtta operationslag rullande under dagen och ett under natten. Idag finns 20.

Och krisen märks överallt i verksamheten, personal som bara vill göra sitt bästa får inte tillräckligt med resurser och arbetskamrater och många känner hopplöshet.

Moderater styr

Moderaterna har styrt Stockholms läns landsting sedan 2006, i dag i minoritet med SD som vågmästare.

Partiets skyltfönster är ett eldorado för de privata vårdbolag som i princip fått fri dragningsrätt på skattebetalarnas pengar. Samtidigt vill man hålla nere skatten.

Resultatet är kris på kris på kris. I cancervården, i barnsjukvården, i förlossningsvården och så vidare.

Det är faktiskt helt absurt, Stockholms län är den rikaste delen av Sverige med ungefär två miljoner invånare. Där finns de mest avancerade sjukhusen och den främsta forskningen. Det kan inte vara omöjligt att ge fullgod vård till barn.

Våga satsa

Vid varje vårdskandal håller sig politikerna undan, kritik och ansvar sparkas nedåt i organisationen. Det borde vara tvärtom.

Man undrar hur de politiker är funtade som kan läsa om Hugo och andra barn men sedan bara fortsätta som förut. Moderaterna vet rimligen konsekvenserna av den politik de bedriver.

Det är ingen hemlighet att politikerna kan ändra på personalbristen genom att erbjuda konkurrenskraftiga löner och att medborgarna gärna betalar högre skatt till sjukvården.

Moderaterna vet allt detta, men partipolitiken verkar vara viktigare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM