Mejla

Anders Lindberg

Björn Söder borde avgå

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Tomas Oneborg / SvD

Andre vice talman Björn Söder (SD) fortsätter hävda att samer och judar i Sverige inte är svenskar. på Centerpartiets Facebooksida skriver han:

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar”.

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig reagerar starkt.
"Då var det dags igen för riksdagens andre vice talman att förklara att vi judar inte är svenskar. Denne man påstår alltså att jag, född och uppvuxen i Sverige barn och barnbarn till svenskfödda judar inte kan vara svensk." skriver han.

Att Aron Verständig ens ska tvingas bemöta detta är pinsamt. Men det är alltså hit vi har kommit.

Framgång för SD

Frågan blir: hur hände detta?

Svar: eftersom SD:s rasism förändrar debatten.

Och med tiden har begreppen blivit suddiga. Den del av extremhögern som inte är öppna nazister pratar i dag sällan om människoraser. De hävdar därför att de inte kan vara rasister. "Islam är ingen ras” som trollen brukar skriva på Twitter. Där fick ni!

En av SD:s största politiska framgångar är att de fått många att acceptera sin definition av rasism. Det är en av grunderna för att de blivit mer rumsrena.

Men det är en bluff. Rasism kan lika väl grundas på religion, etnicitet, språk som hittepå-begreppet ”ras”.

”Kulturrasism”

Dagens antisemitism handlar exempelvis om samma föreställningar om judiska konspirationer och samma nidbilder av judar som på 30-talet. Antiziganismen, hatet mot romer, likaså. Rasism fungerar utmärkt utan biologisk pseudovetenskap.

Ibland pratar man om ”kulturrasism” för att förtydliga men personligen tycker jag inte det behövs några förskönande omskrivningar.

”Vanligt förekommande uppfattningar är att det handlar om intolerans mot olika grupper på grund av etnicitet, hudfärg, kultur eller religion.” skriver myndigheten Forum för levande historia på sin hemsida om "rasism". Det räcker.

Generationer

Precis som Aron Verständig skriver handlar det här om människor som varit svenskar sen urminnes, samerna är dessutom ett urfolk. De nationella minoriteterna är en del av svenska folket.

I kulisserna bakom Söders uttalande lurar naturligtvis föreställningar om det homogena svenska folk som Maja Hagerman skrev om i "Det rena landet: Om konsten att uppfinna sina förfäder" (Norstedts 2006). Hon visar där hur mytologin skapades och utnyttjades politiskt.

Men Sverige har alltid förändrats med sin tid, gränser, språk och människor har kommit och gått. Något ”rent land” har aldrig existerat. Idéerna om det "rena" folket är livsfarliga, historien är övertydlig på den punkten. Att skilja åt vad som en gång förenats leder mot avgrunden. Och alla är vi minoritet på något sätt.

Det blir ett enormt problem att Sveriges andre vice talman återkommande gör sådana här uttalanden. Han sitter på ett av rikets allra finaste ämbeten men verkar totalt ointresserad av att leva upp till folkstyrets grundläggande arbetsfördelning.

Det är folket som väljer riksdagen - inte riksdagsledamöterna som väljer folk. Björn Söder borde avgå.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism