Mejla

Eva Franchell

Tillväxt i stället för skandaler

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu släpper han taget. Premiärminister Silvio Berlusconi aviserar sin avgång och Italien får en chans att ta itu med den kris som nu hotar landet.

Italien är eurozonens tredje största ekonomi. Med en statsskuld på 120 procent av bruttonationalprodukten är landet på väg att bli nästa katastrof i det skakiga europrojektet. Det italienska samhället har stagnerat på grund av korruption, strejker och en fullständigt obegriplig byråkrati som förhindrat all normal utveckling.
Och till på köpet har Italien dessutom haft Berlusconi.
 

Tv-mogulen, kvinnokarlen och charmören som hittills alltid kommit upp på fötter igen. På tisdagen vann han visserligen omröstningen om budgeten i det italienska parlamentet, men det var bara för att oppositionen avstod från att rösta. Siffrorna visade att Berlusconi förlorat sin majoritet bland rösterna i parlamentet. Han skulle inte längre klara en förtroendeomröstning.

Efter mötet ska han i överläggningar med president Giorgio Napolitano ha aviserat sin avgång. Han kommer att avgå så snart parlamentet röstat om EU:s budgetreform, meddelar presidenten. Det beslutet är aviserat till slutet av månaden, men det är möjligt att man nu skyndar på den processen.
 

Efter beskedet från Italien steg euron mot dollarn. Silvio Berlusconis avgång är positiv för hela europrojektet. Han har drivit sitt land mot ruinens brant och i stället för att ta landets ekonomi på allvar har han ägnat sig åt fullfjädrat påfågleri, unga kvinnor och serenader.

Italien behöver en premiärminister som ägnar sig mer åt att bygga upp landet, som skapar tillväxt i stället för skandaler.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN