Mejla

Anders Lindberg

Lägg ner, Tolgfors – du saknar förtroende

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) meddelade på en snabbinsatt pressträff i går att han tänker sitta kvar.

Den enda tänkbara tolkningen av det är att statsministern hela tiden har varit införstådd med hans agerande. Därmed ligger bollen nu hos Fredrik Reinfeldt.

I framtiden kommer det att vara svårt att tro på något av det Sten Tolgfors säger. Genom att i flera dagar ha försökt slira, mörklägga och trassla med sanningen har han undergrävt sig själv och regeringens trovädighet på ett centralt politiskt område.

I tisdags skrev han och handelsministern i Svenska Dagbladet:

”De uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor. Det har föranlett att försvarsdepartementet har bett FOI redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI.”

SSTI är det bulvanbolag som bildades av Totalförsvarets forskningsinstitut för att genomföra affären med vapen­fabriken till Saudiarabien.

Enligt Svenska Dagbladet i går var dock försvarsministern informerad redan 2010. Något som också bekräftades av honom själv på gårdagens pressträff.

En av dessa versioner är inte sann. ­Antingen gjorde Ekots avslöjande att det ”väcktes frågor” hos försvarsministern och försvarsdepartementet. Eller så kände han till det.

Sten Tolgfors sa på pressträffen att de besked han gett har varit ”helt formellt korrekta”. Någonstans där förlorar svenska språket all meningsfull innebörd.

Inte ens på gårdagens pressträff svarade han rakt på de frågor som ställdes.

Men detta går bortom tafflig medie­hantering. Genom att skylla i från sig ­nedåt i frågor där han uppenbarligen har ­varit informerad, har han förlorat det ­förtroende han behöver för att kunna fortsätta som statsråd.

Vänsterpartiet har redan krävt hans avgång. Miljöpartiet utesluter inte misstroendeförklaring. Försvars- och säkerhetspolitiken är ett område där partierna behöver samverka över blockgränsen.

För Sten Tolgfors är det nu förmod­ligen en omöjlig uppgift.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN