Kristdemokraterna – nu dubbelt så reaktionära

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är inte konstig att Göran Hägglund har något jagat i blicken.
Det är inte konstig att Göran Hägglund har något jagat i blicken.

En tredjedel av partimedlemmarna vill avsätta partiordföranden. Hälften av riksdagsledamöterna vill avsätta gruppledaren, och bara en trettiondel av väljarna kan tänka sig att rösta på partiet.

Kristdemokraterna är inte bara ett bråkigt parti, det är ett bråkdelsparti.

Det är inte så konstigt att Göran Hägglund har något jagat i blicken. Nu gäller det att snabbt beveka den kristna tokhögern så att inte hela partiet slits

i småbitar av sina grälande falanger.

Partiets familjepolitiska arbetsgrupp lanserar nu räddningen. Vårdnadsbidraget, som varit en flopp på längden och tvären, ska bort men samtidigt dubbleras i form av barnomsorgspeng. Föräldrar ska få 6 000 kronor i månaden för att vara hemma med sitt barn. Men bara mot villkor att man först registrerar enskild firma.

Kristdemokraternas melodi är att bygga system som innebär mindre ekonomisk självständighet för kvinnorna. De nya förslagen är ytterligare ett sätt att se till att småbarnsmammors avstånd till arbetsmarknaden blir ännu lite längre. Som en extra morot för att få kvinnor att välja bort jobb lanserar Kristdemokraterna ett skatteavdrag för föräldrar som inte har sina barn i förskola.

Kristdemokraterna har bidragit till att försämra socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringar i tron att fler människor då ska börja jobba. Samtidigt vill partiet att friska mammor ska få bidrag i åratal för att stanna hemma med sina barn.

Förslagen Kristdemokraterna nu lanserar faller väl in i partiets bakåtsträvande familjepolitik och stockkonservativa hållning i livsstilsfrågor (glöm inte tvångssteriliseringarna!)

I ett genomsnitt av de senaste opinionsmätningarna får Kristdemokraterna stöd av 3,4 procent av väljarna.

Mer av det reaktionära lär inte imponera på verklighetens folk.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.