Sundhage måste komma hem igen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Älskad coach Pia Sundhage ledde USA:s damlandslag i fotboll till OS-guld 2008 och var nära på att vinna VM-guld 2011. Vid årsskiftet går hennes kontrakt ut i USA och 
förhoppningarna är stora på att hon därefter vill leda det svenska laget till guld.
Älskad coach Pia Sundhage ledde USA:s damlandslag i fotboll till OS-guld 2008 och var nära på att vinna VM-guld 2011. Vid årsskiftet går hennes kontrakt ut i USA och förhoppningarna är stora på att hon därefter vill leda det svenska laget till guld.

9 augusti 2012 OS-fotboll

I kväll spelas OS-finalen i damfotboll. Det ena finallaget är USA, och det leds av en av Sveriges mest meriterade fotbolls­tränare.

Det är dags att Svenska fotboll­förbundet gör henne till förbundskapten i Sverige i stället. 

Pia Sundhage tränar ­sedan 2007 världens bästa damlandslag, USA. 2008 ledde hon amerikanskorna till OS-guld i ­finalen mot Brasilien. 2011 missades VM-guldet med en hårsmån.

I kväll spelar de återigen för ­OS-guld.

Kan stärka svensk fotboll

Pia Sundhage är inte bara en guda­benådad tränare, utan också en av svensk fotbolls verkliga veteraner och profiler. Hon debuterade i landslaget när hon var 15 år, och var med om att vinna ­Sveriges första ­EM-guld 1984. Hon var ­Sveriges första ­fotbollsproffs någonsin på damsidan, och har vunnit fyra SM-guld. Hon har varit en nyckel­spelare för att utveckla svensk damfotboll från en marginell företeelse till en av ­landets största sporter – både när det gäller bredd och elit.

Sverige är fortfarande en toppnation när det ­gäller damfotboll. 55 000 tjejer i åldern 13–20 år var 2010 ­aktiva i en fotbollsförening. Landslaget rankas som världens fjärde bästa av ­FIFA – även om man troligen kommer att ­tappa någon placering efter den misslyckade OS-­insatsen. Laget har under förbunds­kapten Thomas Dennerby bara nått en större framgång – VM-bronset 2011.

Damfotbollen är en sport som utvecklas i snabb takt, och konkurrensen hårdnar. När Sverige förlorade OS-premiären mot ­Japan 2004 var det en smärre skandal. I dag är Japan ­rankat som tredje bästa landslag i ­världen. Länder som Frankrike, Spanien, Kanada och ­Colombia ­satsar nu stenhårt, och ­risken är stor att Sve­rige halkar­ efter.

Svårmatchad kapten

Nästa år finns en unik chans att ­stärka svensk damfotboll. Då spelas EM här i Sverige, med allt vad det innebär av uppmärksamhet från medier och allmänhet. Rätt skött kan mäster­skapet vara startskottet för en ny guld­ålder för sporten.

Pia Sund­hages kontrakt med USA går ut vid årsskiftet. Amerikanerna vill med all säkerhet ha henne kvar – oavsett hur det går i kväll. Sundhages ledarstil, med fokus på öppenhet, spelarglädje och individ­uell coachning har varit framgångsrik.

Dess­utom är hon ­älskad av ­spelarna i ­laget.

Men Sundhage har vid upprepade till­fällen signalerat att hon vill hem till ­Sverige.

Det är dags att nappa på den inviten.

Energin och inspirationen för spelare och publik som det skulle tillföra med Pia Sundhage som förbundskapten är svårmatchad.

Eller som Pia Sundhage själv sjöng i låten ”Vi är tjejer vi är bäst” som damlandslaget spelade in 1987:

”Det är dags att ta nya tag i vårt blå­gula damlandslag.”

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.