Mejla

Karin Pettersson

SD:s clownbudget måste tas på allvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraterna presenterade i går sitt budgetalternativ eller med andra ord – sina pajaskonster. De vill stänga gränserna mot omvärlden och isolera detta lilla exportberoende land både mänskligt och politiskt. OBS! Bilden är ett montage.
Sverigedemokraterna presenterade i går sitt budgetalternativ eller med andra ord – sina pajaskonster. De vill stänga gränserna mot omvärlden och isolera detta lilla exportberoende land både mänskligt och politiskt. OBS! Bilden är ett montage.

LEDARE

I går presenterade Sveriges tredje största parti sitt budgetalternativ. Det är, sammanfattningsvis, ett rakt igenom ­oseriöst dokument.

Partiet som näringslivstoppar vill förhandla med, och Dagens Industris ledarsida tänker sig ska kunna ”uppfostras”, föreslår bland annat att Sverige ska stänga gränsen mot omvärlden.

Målet som Sverigedemokraterna satt upp är att ingen ska söka asyl i Sverige. Det skulle innebära att Sverige gick emot så väl internationell rätt, FN:s flyktingkonvention, EU:s regelverk och deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

En isolerad ö

Sverige, detta lilla exportberoende land, skulle mänskligt och politiskt bli en isolerad ö.

Man kan förhålla sig till SD:s förslag på två sätt.

Det ena är att konstatera att de be­sparingar som SD föreslår är så pass ­oseriösa att inte heller deras reformer på ­utgifts­sidan är värda att ta på allvar.

Det andra är att försöka analysera ­vilka konsekvenser deras politik faktiskt ­skulle få.

Så låt oss fundera en liten stund över ett centralt politikområde för Sverige­demokraterna: migrationspolitiken. Det är nämligen här de hittar sina låtsas­pengar.

Skulle inte fungera

I SD:s budget minskar anslagen till Migrationsverket från 4,7 till 1,2 miljarder nästa år, det vill säga med tre fjärdedelar.

Anslagen för ersättningar och bo­städer för asylsökande skärs ner med 90 ­procent.

De förslagen är rakt igenom pajas­konster.

Även om Sverige skulle sätta upp taggtråd och kulsprutor kring gränsen, och neka kvinnor och barn som flytt IS ­våldtäkter att söka asyl här, så skulle SD:s politik inte fungera. Det finns i dag 108 000 personer som är inskrivna i ­Migrationsverkets mottagningssystem. Dessa riktiga, levande människor finns dock inte i Sverigedemokraternas värld.

Pajaskonster är vad det är

Med SD:s politik skulle de personer som har rätt till asyl – kanske hälften av de 108 000 – inte få hjälp med boende ­eller etablering. De skulle inte få en chans att komma in i det svenska samhället. Faktum är att det inte ens skulle gå att på ett rättssäkert sätt pröva om de hade rätt till asyl eller ej, eftersom anslagen till domstolsprövning och offentliga biträden i stort sett tas bort helt.

Bra tänkt, Sverigedemokraterna.

Sanningen om SD:s ideologi är att den är Sverigefientlig, rasistisk och höger­extrem.

Sanningen om deras budget är dock mycket enklare än så: Det är pajaskonster.

Så lycka till med samarbetet, gammelmoderater och näringslivsgubbar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Migrationsverket

FN, Förenta nationerna

EU

Karin Pettersson