Mejla

Eva Franchell

Det är USA som ska lämna Afghanistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En extraordinär situation.

Så beskriver försvars­minister Sten Tolgfors bakhållet som dödade två svenska soldater i Afghanistan. Försvaret skickar nu ner en särskild undersökningskommission.

I själva verket var bakhållet inte extraordinärt. Under det senaste halvåret har försvaret rapporterat om 24 incidenter. Så sent som i förra veckan var svenska soldater inblandade i en flera dagar lång strid i Qush Teppa i norra Afghanistan.

När svenska soldater fem dagar sen­are utsattes för ett bakhåll i Gor Tepa sköts Johan Palmlöv, Gunnar Andersson samt deras lokale tolk till döds. Ytterligare en svensk soldat är skadad. Ingen ska ifrågasätta deras insats. Men det var ingen extraordinär situation.

I Afghanistan pågår ett fullskaligt krig. Hundratals soldater har stupat i de Nato-ledda striderna och antalet

dödade ökar. Som vanligt är det civilbefolkningen som drabbats hårdast, tio­tusentals afghaner, män, kvinnor och barn, har dött i strider som någon gång måste få sitt slut. Det går inte att bomba ett av världens fattigaste länder till välstånd och demokrati.

Sten Tolgfors säger att svenskarna gör en insats för freden. Han har själv patrullerat med dem och sett hur de skapar goda relationer med lokalbefolkningen. Nej, ingen ska ifrågasätta de svenska intentionerna, allra minst en dag som i dag.

Men den svenska insatsen står numera under Nato-befäl och är samordnad med det amerikanska kriget mot terrorismen. Över 100 000 soldater deltar i striderna och då hjälper det inte att skicka 500 svenska soldater för att hävda fredsperspektivet.

Afghanistan har haft krig i över trettio år. För talibaner och krigsherrar är en soldat en soldat. Den militära närvaron föder hat hos ännu en generation unga afghaner som frustrerat ansluter sig till talibanerna.

Sten Tolgfors vill inte dra tillbaka de svenska trupperna, säger han. Då skulle bara något annat land ta över eller så skulle landet falla tillbaka i förtryck.

Falla tillbaka i, säger han. Afghanerna har alltid levt under förtryck, under talibanerna och just nu under det amerikanska kriget mot terrorismen. Det är den amerikanska militären som ska påbörja sitt återtåg. Det är den civila och politiska uppbyggnaden som måste börja.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM