Alliansen – ett gäng amatörer

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Slarv. Brådska. Trängsel hos Lagrådet. Det är en vanlig situation så här års när regeringen i sista stund jäktar fram lagförslag som ska hinna behandlas av vårriksdagen. 2010 utgör inget undantag.

Officiellt var tisdagen sista inlämningsdag. Alliansen ska alltså nu ha lagt sitt sista lagförslag för den här mandatperioden, även om riksdagen i några fall gett dispens för senare inlämning. Hur det blir i framtiden är upp till väljarna att bestämma den 19 september.

Alliansen har velat ställa om Sverige, och den har sökt snabba resultat. Utred mindre och gör mer, har varit ledstjärnan. Regeringspartiernas hets kring lagförslagen har också kritiseras hårt. ”De har under denna valperiod underskattat den tid det tar att få fram en fullvärdig produkt”, sa Bo Svensson, medlem av Lagrådet, i Göteborgs-Posten igår.

Ett axplock ur den allra senaste lagförslagsbuketten bär syn för sägen:

I sitt uttlåtande den 11 mars om ”Kärnkraften – ökat ansvar och förutsättningar för generationsskifte”, kort och gott kärnkraftslagen, beklagar Lagrådet att det ”endast undantagsvis varit möjligt att ... reparera lagtekniska brister och därvid utarbeta nya lydelser av lagtexter”.

Om ”Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet” heter det att ”dispositionen och rubrikerna ibland har kommit till utan att tillräcklig hänsyn har tagits till lagtexternas innehåll” och att texten i allmänhet är behäftad med ”ett stort antal fel och brister”. Har inte Jan Björklund återinfört skamvrån?

Så där har det hållit på sedan senhösten 2006. Lagrådet har haft mer eller mindre kraftfullt fördömande synpunkter på regeringens hantering av a-kassan, fastighetsskatten, jobbavdragen, föreslagen skatterabatt för pensionärer, hushållsnära tjänster, FRA-lagen och lite till. I frågan om fastighetsskatten och regeringens krampaktiga försök att skapa om den till en avgift konstaterade Lagrådet i sitt protokoll i oktober 2007 att det nog ska vara så att ”en pålaga som de facto utgör en skatt också benämns skatt”.

”Nybörjare” på regeringsområdet, anser Bo Svensson.

Inte så mycket att säga om det.

Närmare sanningen är svårt att komma. Också nu när den sista propositionen snart är inlämnad.

Kennet Andreasson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN