Ta från de rika – ge till de fattiga

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enligt de rödgröna är budgeten klimatsmart, den ger fler hyresrätter, skapar 100 000 nya jobb och utbildningsplatser samt ger kommunerna 12 miljarder till vård, skola och omsorg.
Foto: Johan Bävman, Erika Stenlund, Kai rehn & Lasse Allard
Enligt de rödgröna är budgeten klimatsmart, den ger fler hyresrätter, skapar 100 000 nya jobb och utbildningsplatser samt ger kommunerna 12 miljarder till vård, skola och omsorg.

Det mesta kände vi redan till:

Höjd a-kassa, rättvis skatt för pensionärerna och storsatsning på järnvägen. Det var inte innehållet i den rödgröna budgeten som var nyheten, det var helheten.

De som tjänar över 40 000 kronor i månaden får betala mer i skatt. I stället sänker de rödgröna skatten för pensionärer, arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga. Stupstocken för de sjuka tas bort. Många av förslagen andas traditionell fördelningspolitik: ta från de rika och ge till de fattiga.

”Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen”, som Broder Tuck sa när han tog tillbaka pengarna från Sir Väs i filmen om Robin Hood. Rättvisa är skipad.

Den rödgröna budgeten må kännas välbekant i långa stycken och borgerliga kritiker muttrar om återställare. Men då missar de poängerna med oppositionens budget.

Grund för samhällsutvecklingen

Den är nämligen modern och rätt använd kan den både ta oss ur lågkonjunkturen och lägga grunden för en bättre samhällsutveckling:

Kommunerna får totalt 12 miljarder kronor till vård-skola-omsorg, men också en miljard till kvinnor som vill arbeta heltid. Att satsa på kvinnor är att satsa på hela arbetskraften.

44 000 nya utbildningsplatser ger skoltrötta ungdomar en andra chans. Tillsammans med en satsning på högskolan ger den också en ung, välutbildad arbetskraft.

Rotavdraget utvidgas, nu kan miljonprogrammet äntligen renoveras och miljöanpassas. Många små hyreslägenheter ska byggas, det är bra, särskilt för storstäderna. Barn blir stora och ska flytta hemifrån och de måste dessutom kunna flytta till Stockholm där många av jobben trots allt finns.

100 miljarder går till järnväg och kollektivtrafik. Det är en upprustning, men också en stor klimatsatsning. Det land som först minskar sitt oljeberoende har en klar konkurrensfördel.

Den rödgröna budgeten skapar 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Men den borgerliga alliansen kastar sig fram till mikrofonerna och pratar om höjda skatter som går till bidrag. De syftar alltså på de som missar skatterabatten för att de inte är med i a-kassan.

Men alla borde faktiskt vara med i a-kassan. Den är en försäkring som gör att folk vågar pröva nya jobb. Modiga, jämställda och välutbildade människor är en bra grund för den regering som vill lyfta Sverige till nästa nivå.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.