ÅSIKT

Hyresrätten måste förbli en rättighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Bostadspolitiken måste vara socialt rättvis

Foto: säljs ut Tidigare utgjorde hyresrätten en trygghet på bostadsmarknaden. I dag sjunker denna trygghet snabbare än priserna på bostadsrätter.

15 Augusti 2008. Priserna på bostadsrätter faller, utropar ett antal medier efter veckans mäklarstatistik. Det handlar om några procent i Stockholm och Göteborg, lite mer i Malmö och Lund. Däremot stiger huspriserna i storstäderna och bostadsrätterna blir mer värda på vissa orter, som Borås.

Kan hamna i svår situation

Rubrikerna oroar ändå många som lånat miljoner för att köpa en bostadsrätt i attraktiva områden. Särskilt som vissa experter förutspår att priserna kan sjunka med 10-20 procent.

Den som sitter fast i stora lån och plötsligt måste sälja kan hamna i en svår situation, om prisfallet fortsätter. Andra kan läsa prognoserna med en axelryckning. De har redan tjänat storkovan under de senaste årens uppgång i storstäderna.

Tävlar om medelklassen

Ändå är det den första gruppens oro som spelar störst roll i politiken. Mona Sahlin har redan lovat att avskaffa dagens ränta på obeskattade reavinster, om hennes parti hittar en finansiering till en sådan reform. Om prisfallet på bostadsrätter fortsätter kommer partierna att tävla om medelklassväljarna i innerstäderna.

Den som vill eller måste bo i hyresrätt har däremot inte möjlighet att tjäna några miljoner. Det gäller inte heller husägare utanför tillväxtregionerna.

Hyresrätten är, som vanligt, bostadspolitikens försummade styvbarn. Ändå underlättar hyreslägenheter rörligheten på bostadsmarknaden. Med utförsäljningarna av allmännyttan blir valmöjligheterna ännu mindre för den som måste byta bostad mitt i prisfallet.

Löftet räcker inte

Sahlin har i allmänna ordalag lovat ett investeringsstöd för billiga och bra hyresrätter. Det räcker inte. Bostadspolitiken måste vara socialt rättvis. Socialdemokraterna måste fram med siffrorna på investeringsstödet innan Sahlin ger fler löften till bostadsrättsägarna.

ME

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik