Eva Franchell

Löfvens gamla kvinnokampanj

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dammar av bilden  Stefan Löfven verkar vilja damma av den gamla pappa­ledighetskampanjen – trots att den på 70-talet inte resulterade i några större framgångar på jämställdhetsområdet.
Dammar av bilden Stefan Löfven verkar vilja damma av den gamla pappa­ledighetskampanjen – trots att den på 70-talet inte resulterade i några större framgångar på jämställdhetsområdet.

För 35 år sedan satsade Försäkringskassan på en stor kampanj för pappaledighet. Det var djärvt. Tyngdlyftaren Hoa-Hoa Dahlgren stod på affischerna med svällande muskler och ett ­litet barn på armen. Rubriken löd:

”Barnledig pappa!”

Visst kan man skratta åt Hoa Hoas blågula ­tröja i dag. Men på den här tiden var Sverige världens mest jämställda land. Något svenska kvinnor och män kunde vara mycket stolta över.

Men det var alltså på 70-talet.

Sedan dess har det mest gått utför med jämställdhetspolitiken. Två pappamånader på 35 år är inte mycket att skryta med. Allians­regeringen har dess­utom infört en jämställdhetsbonus i form av ett skatteavdrag, men få ­begriper hur det fungerar och än färre skryter om det.

Hårt slit

Sverige har faktiskt en lång föräldraledighet, men av 480 dagar är bara 60 vikta för ­papporna. Kvinnorna har högre betyg och bättre utbildning, men i 30-årsåldern kommer de fram till föräldra­skapet och därefter är det stopp. När de blir mammor tar de 76 ­procent av ledigheten medan papporna höjer lönen och gör karriär.

Mammorna fort­sätter sedan att ta ­huvudansvaret för ­barnen när de blir sjuka. Det är kvinnorna som jobbar deltid för att hinna med mat, läxläsning, städning och tvätt. En del kallar det livspussel, men det är ta mig sjutton ingen lek. Det hårt slit och det är på allvar. Kvinnor blir sjukare än män.

Sverige halkar efter i de internationella jämförelserna. Vi är inte längre världens mest jämställda folk.

Inga framgångar

För Socialdemokraterna borde det vara fullständigt självklart att bryta mönstret och prioritera jämställd­heten på kongressen ­efter påsk. Men vad är det Stefan Löfven säger?

Han vill öka informationen. Han vill damma av den gamla bilden på Hoa-Hoa.

Det måste väl ändå stå klart, att den bilden inte resulterade i några större framgångar även om den var kul. ­Myndigheter har tjatat om jämställdhet i ­decennier och ändå växer ­ännu en generation barn upp utan ­när­varande pappor. ­Ännu en generation kvinnor tvingas acceptera sämre villkor och lägre lön.

Stefan Löfven kan lätt haka på LO som i de pågående avtalsförhandlingarna kräver att föräldrapenningstillägget ska delas lika mellan föräldrarna. Egentligen är det ju så självklart.

Ett jämställt samhälle­ kräver en individualiserad föräldraförsäkring. Över hälften av väljarna är kvinnor och de ska inte behöva ­vänta

i ­ytterligare trettiofem år.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN